Seurantajärjestelmä valvoo Kymenlaakson keskussairaalan lastensairaalan sisäilman laatua — Henkilöstö voi antaa palautetta olosuhteista

720 Degrees lahjoitti seurantajärjestelmän keskussairaalalle. Kiinteistössä seurataan paine-erojen, lämpötilan ja hiilidioksidipitoisuuden lisäksi ilman suhteellista kosteutta sekä pienhiukkasten ja haihtuvien yhdisteiden määrää.

Katja Juurikko

Lastensairaalassa on syyskuusta lähtien seurattu ja analysoitu sisäilman laatua kattavasti.
Lastensairaalassa on syyskuusta lähtien seurattu ja analysoitu sisäilman laatua kattavasti.

720 Degrees on lahjoittanut Kymenlaakson keskussairaalan lastensairaalalle sisäympäristön seurantapalvelun.

Lastensairaalassa on syyskuusta lähtien seurattu ja analysoitu sisäilman laatua kattavasti. 720°-ratkaisun piirissä on tällä hetkellä kolme kerrosta, yhteensä noin 1200 neliötä lastensairaalan siivestä. Seurantajärjestelmän avulla sisäilmaston olosuhteista saadaan tietoa reaaliajassa. Nyt myös tilankäyttäjät voivat antaa palautetta sisäilmasta.

Henkilöstö saa näytön kautta reaaliaikaista tietoa sisäympäristön laadusta ja he voivat myös antaa palautetta olosuhteista. Palautteen perusteella voidaan esimerkiksi säätää ilmanvaihtoa ja sisäympäristön olosuhteita.

720 Degrees valitsi Kotkan lastensairaalan lahjoituskohteeksi, koska Kymsotella oli selkeä tarve nimenomaan sen tyyppiselle järjestelmälle.

— Etsimme pitkään ratkaisua, jossa voimme saada sisäilmastosta reaaliaikaista tietoa. Voimme kertoa tiedot myös henkilöstölle ja vastaavasti saada heiltä palautetta, taustoittaa sisäilma-asiantuntija Antti Ahola, joka vastaa sisäilmaan liittyvistä asioista koko Kymsoten alueella.

Sisäilmaongelmien painolasti pois hartioilta

Sairaalassa valvotaan yhteensä 15 tilaa, joihin sisältyy tavallisia vastaanottohuoneita sekä äidinmaitokeskus ja vauvojen teho-osasto. Näin rakennuksen sisäympäristöstä saadaan kattava kuva. Kiinteistössä seurataan paine-erojen, lämpötilan ja hiilidioksidipitoisuuden lisäksi ilman suhteellista kosteutta sekä pienhiukkasten ja haihtuvien yhdisteiden määrää. Kokemukset ovat olleet positiivisia.

— Analytiikka osoittaa, että ilmanlaadussa ei ole ollut vikaa, mutta hienosäädettävää löytyy toki aina. Tyypillisimmät haasteet, kuten tunkkaisuus tai vedon tunne, ovat ratkaistavissa säätämällä ilmanvaihtoa ja muuta talotekniikkaa, summaa Ahola.

Sisäympäristön lämpötila on ollut suurin huolenaihe kiinteistössä. Toiminnan luonteen takia lämpötila on normaalia toimistoympäristöä korkeampi, minkä työntekijät kokevat usein haittana. Järjestelmän infonäyttö auttaa työntekijöitä ymmärtämään tämän puolen asiasta.

Ahola uskoo, että pikkuhiljaa läpikotaisin peruskorjattu ja teknisesti kunnossa oleva rakennus saa karistettua harteiltaan aiempien sisäilmaongelmien painolastin.

— Tämän järjestelmän avulla voimme voittaa käyttäjien luottamuksen takaisin. Tarkoitus on, että vastaisuudessa asennamme vastaavan järjestelmän myös kaikkiin uudisrakennuksiin.