Kotkalainen Peab Asfaltti taistelee hajupäästöjen kanssa – Bituminhaju herätti asukkaan Mussalossa

Kotkan ilmanlaadun mittausasemilla ei torstaina havaittu mitään tavallisesta poikkeavaa.

Kymen Sanomien lukija otti yhteyttä toimitukseen ja kertoi, että Mussalon Etukylässä on ollut aikaisin aamulla havaittavissa niin voimakas bitumintyyppinen haju, että hän heräsi siihen.

– Haju tuntui viimeksi torstaiaamuna ennen seitsemää. Se on niin voimakas, että se ei jää huomaamatta. Itse heräsin siihen tänään ja olen herännyt siihen aiemminkin. Haju tulee taloon sisään ilmanvaihdossa. Sen aistii myös ulkona selvästi, kertoo viestin lähettänyt lukija.

Mittausasemilla ei ole havaittu poikkeamia

Kotkan ilmanlaadun mittausasemilla ei torstaina havaittu mitään tavallisesta poikkeavaa.

– Myöskään Ilmatieteen laitoksen taustamittausasemilla ei ole tänään ollut kohonneita otsonin pitoisuuksia, kertoo ympäristönsuojelusuunnittelija Eija Värri Kotkan ympäristöpalveluista.

Kotkansaaren mittausaseman tulosten mukaan tuuli oli torstaina aamupäivällä ollut heikkoa ja se kävi koillisesta, minkä jälkeen se kääntyi lännen kautta lounaaseen.

– Eli pelkästään tuulitietojen perusteella Etukylässä havaittu haju ei ollut peräisin Sunilasta tai Kotkamillsiltä. Haju ei oikein muutenkaan viittaa selluteollisuuteen, toteaa Värri.

Asfalttiasemalla ongelmia hajujen kanssa

Värri kertoo, että Heinsuontien varrella toimivalla asfalttiasemalla Peab Asfaltti Oy:llä on ollut hajujen kanssa runsaasti haasteita.

– Viime vuonna meille ympäristöpalveluille tuli kymmeniä hajuvalituksia eri puolilta Kotkaa, muun muassa Räskin, Kaukolan ja Aittakorven suunnalta. Kitkerä haju oli ajoittain todella voimakas ja usein voimakkaimmillaan juuri aamuisin.

Ympäristöpalveluihin on touko-heinäkuussa tullut muutamia hajuvalituksia, jotka viittaisivat asfalttiasemaan.

Tekniikkaa kehitetään koko ajan paremmaksi

Peab Asfaltti on selvittänyt hajujen syytä, tehnyt savukaasumittauksia ja pyrkinyt eliminoimaan hajupäästöjä teknisillä parannuksilla.

– Olemme hankkineet savukaasupesurin ja nykyisin, ennen kuin savu pääsee ulos piipusta, kulkee se päästöjä vähentävien geelilevyjen kautta, kertoo ympäristöasiantuntija Jame Welin.

Welin kertoo, että yrityksessä on koetettu selvittää myös sitä, mikä hajuhaittoja aiheuttaa.

– Teemme koko ajan toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi ja koetamme selvittää, mitkä käyttämistämme aineista hajuhaittoja aiheuttavat. Sen tiedämme, että hajusta ei aiheudu haittaa kenenkään terveydelle, vaikka se voikin olla ikävä.

Peab Asfaltti on perustanut asfalttiaseman hajupalautteita varten sähköpostiosoitteen naapurit@peabasfalt.fi. Yritys kannustaa myös pitämään kirjaa hajuista, ovat laatineet sille oman lomakkeenkin.