Lainaksi eläminen lisääntyy — Pikavippiä tarjoavien yritysten määrä on lähivuosina kasvanut

Raimo Eerola

Lähivuosina markkinoille on tullut paljon uusia pikavippejä ja vakuudettomia lainoja tarjoavia yrityksiä.
Lähivuosina markkinoille on tullut paljon uusia pikavippejä ja vakuudettomia lainoja tarjoavia yrityksiä.

Kuluttajille pikavippejä ja vakuudettomia luottoja tarjoavien yritysten määrä on kasvussa. Finanssialan analyytikko Elina Salmisen mukaan lähivuosien aikana markkinoille on tullut paljon uusia alalla toimivia yrityksiä, sekä myös ulkomaisia toimijoita, kuten viime vuonna Suomeen tullut Bank Norwegian.

— Vakuudettomien kulutusluottojen määrä kasvaa nopeasti. Paljon nopeammin kuin tavallisten luottojen määrä, asuntolainoista puhumattakaan, Salminen kertoo.

Kyseessä on eurooppalainen ilmiö. Kulutusluottojen määrä on kasvanut esimerkiksi myös naapurimaa Ruotsissa. Positiivinen talouden kehitys yleensä lisää kulutusluottojen kysyntää, mutta Salminen näkee taustalla myös kulttuurin muuttumista.

— Eletään enemmän hetkessä ja velaksi eläminen on jotenkin kepeämpää. Maksumoraali on ehkä pikavippien suhteen höllentynyt.

4financen maajohtaja Tuomas Louhela kertoo, että vuonna 2013 voimaan tullut korkokattolaki muutti useiden luotonantajien liiketoiminnan kannattamattomaksi. 4finance omistaa Vivuksen ja Fleksiluoton.

— Pankit myöntävät kotitalouksien lainoista noin 99,9% ja kotitalouksien kulutusluotoista 99,2%. Lyhytaikaisten kulutusluottojen osuus kotitalouksien kulutusluotoista on noin 0,8%, Louhela suhteuttaa.

Laissa on säädetty, että pikavippien todellinen vuosikorko ei saa olla alle 2000 euron lainoissa yli 50 prosenttia. Lakimuutoksen jälkeen pikavippiyritykset ovat alkaneet tarjota niin sanottuja jousto- tai limiittiluottoja, joissa laina myönnetään yli 2000 euron summalle, mutta siitä voi nostaa haluamansa määrän. Näin yritykset pystyvät kiertämään korkokattoa.

Myös maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvussa. Asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkintöjä tuli tänä vuonna 12 prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuta enemmän.

Suurin osa maksuhäiriömerkinnöistä aiheutuu maksamattomista viranomaismaksuista, kuten sakoista ja vahingonkorvauksista. Niiden osuus on 39,1 prosenttia. Niin pankkien kuin muiden luotonantajien lyhytaikaiset luotot aiheuttavat noin 11,7 prosenttia maksuhäiriömerkinnöistä.

— Tällaisten maksuhäiriömerkintöjen taustalla saattaa olla aikaisempaa ylivelkaantumista, jota ei ole voitu luotonannon yhteydessä huomioida, Louhela kertoo.

Elina Valtonen

Elina Valtonen

Uusimmat uutiset