Ahven on kateissa itäisellä Suomenlahdella

Raimo Eerola

Vaikka Kotkan Kuusisessa toimivassa Halosen kalakaupassakin ahventa on viime aikoina ollut vähän, löytyi Marja Kivirannan pitelemään laatikkoon reilu puoli tusinaa kuvattavaksi.
Vaikka Kotkan Kuusisessa toimivassa Halosen kalakaupassakin ahventa on viime aikoina ollut vähän, löytyi Marja Kivirannan pitelemään laatikkoon reilu puoli tusinaa kuvattavaksi.

Ahvensaaliit ovat itäisellä Suomenlahdella olleet tänä keväänä niukkoja. Parempia apajia on kuitenkin ounasteltavissa, sillä lähipäivinä sää lämpenee ja samalla kylmä merivesikin alkaa lämmetä.

Kotkalaisen kalastajan Antero Halosen rysiin ahventa on uinut tavallista vähemmän ja lisäksi kalat ovat olleet kooltaan melko pieniä.

— Huipussaan ahvenkanta ei ole, mutta romahduksesta ei sentään voi puhua. Kylmä kevät vaikuttaa paljolti asiaan. Viiden vuosikymmenen kokemuksen perusteella voin sanoa, että yleensä paras ahvenaika alkaakin toukokuun puolivälin paikkeilla. Ja nytkin varmaan tilanne muuttuu, kun merivesi lämpenee.

Merimetsot syövät ahvenia. Laskennallisesti määrä on Halosen mukaan melko suuri. Pelkästään merimetsojen kontolle ei kuitenkaan voi laittaa niukkaa ahventilannetta. Kalakannat vaihtelevat ja lisääntymisolosuhteetkin muuttuvat.

Etelä-Suomen merikalastajain liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast kertoo, että pitkin Kymenlaakson rannikkoa kalastajat ovat välittäneet saman kaltaista viestiä. Ahven on kateissa tai ainakin aiempaa vaikeammin löydettävissä.

— Varmaankin asiassa on havaittavissa normaalia vuosittaista vaihtelua. Ahven on hidaskasvuinen kala, joten se pysyy pitkän aikaa merimetson kannalta sopivankokoisena syötävänä. Näin ollen kalat merimetson takia ainakin väistävät paikkoja, joista kalastajat ovat tottuneet saamaan saalista.

Veikko Mäenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.