KTP:n ja Jäntevän historiaa lensi roskiin — seuroille ei ilmoitettu varastojen tyhjentämisestä

Antti Kaarto

Uimahallin varastossa olleet KTP:n ja Jäntevän tavarat kipattiin roskalavalle.

Katariinan uimahallin pääoven edustalla ollut roskalava herätti viikonloppuna ohikulkijoiden mielenkiinnon. Lava oli täynnä ainakin Jäntevän ja Kotkan Työväen Palloilijoiden tavaraa: viirejä, vuosikertomuksia, pelipaitoja, käsiohjelmia, lehtileikkeitä — jopa tilinpäätöksiä, pelaajasopimuksia ja lääkärintodistuksia. Tuoreimmat paperit oli päivätty vuonna 2009.

Lasti oli peräisin uimahallin väestönsuojasta. Seurat ovat säilyttäneet siellä tavaraa häkkivarastoissa. Varastot oli purettu ja tavara lastattu lavalle ilman ilmoitusta seuroille.

— Himpun verran sapettaa. Meillä oli lukko ovessa, joten se on pitänyt murtaa. Kävin toteamassa, ettei jäljellä ollut kuin betonilattia, Jäntevän puheenjohtaja Kai Höfer sanoo.

Höferin mukaan seura on itse heittänyt turhaa tavaraa pois ”isolla kädellä”. Nyt meni säilyttämisen arvoisia esineitä.

— Esimerkiksi vanhoja palloja, jotka on säästetty retromielessä. Aika katkera olen todella vanhasta ilmapumpusta, joka on säästetty, koska se on jo museoesine.

Höferin mukaan pois heitettiin myös käyttämättömiä t-paitoja ja vielä pakkauksissa olleita lasten shortseja.

— Jos meitä olisi pyydetty tyhjentämään varasto, olisimme tehneet sen hetkessä.

FC KTP:n hallituksen jäsen Jukka Mustonen kuuli lavasta KTP:n kannattajaryhmään kuuluvalta henkilöltä, joka oma-aloitteisesti pelasti roskakuormasta vähintäänkin jalkapallokulttuurisesti arvokkaana pitämäänsä tavaraa.

Mustonenkin kävi asiasta kuultuaan hakemassa lavalta joitakin Kotkan TP:n ja KTP ry:n vanhoja papereita.

— Olivat jo aika märkiä. Itse en ole tiennyt koko varastosta mitään, koska ihmiset ovat seurassa vaihtuneet. Meille ei tyhjennyksestä ollut etukäteen ilmoitettu.

Uimalan väestönsuojasta vastaa kaupungin isännöinnin palvelualue. Isännöitsijä Jori Sivula myöntää, ettei seuroille ilmoitettu tyhjennyksestä.

Hän mainitsee osasyyksi kiireen, ja hän sanoo ymmärtävänsä harmituksen, mutta pahoitteluja hänestä ei oikein irtoa.

— Olen itse toiminut urheiluseurassa kohta 50 vuotta. Ymmärrän, että helposti tulee suru, mutta miten seura itse arvostaa tavaroitaan, jos ne ovat säkeissä kellarissa? Sivula kysyy.

Sivulan mukaan tilaa piti tyhjentää muuta käyttöä varten.

— Tavarat olivat paksun pölyn peitossa. Onko siinä järkeä, että seurat voivat säilyttää tavaroitaan väestönsuojassa kaupungin tiloissa?

— Joskus siihen on varmasti lupa saatu. Liikuntapaikkoihin tuppaa kasaantumaan seurojen tavaroita, ja se on asiallisissa paikoissa ihan sallittua.

Sivulan mukaan aivan kaikki tavara ei lentänyt roskiin.

— Uudemmalta näyttänyttä tavaraa on tallella, kuten palloja. Otimme sivuun myös jalkapalloerotuomareiden pokaaleita.

Sivulan mukaan vastaavia seurojen ja yhdistysten epävirallisia varastoja on kaupungin tiloissa jonkin verran, mutta ei ihan samassa mitassa.

— Uimahalli on ollut törkypesä. Kaikilla seuroilla ei ehkä ole tiloja, eikä kukaan halua seuran tavaroita autotalliinsa.

Sivulan mukaan yksi iso palkintokokoelma odottaa, että sen omistaja ottaisi sen haltuunsa. Kokoelmaa on säilytetty eräässä lämmönjakohuoneessa.

Antti Kaarto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.