Maailman suurimman Suomen lipun suursalko saapui Haminaan — elementit odottavat Sibeliuskadun kentällä pian alkavaa kokoamista

100 -metrinen salko nostetaan pystyyn kokonaisena ensi keskiviikkoon mennessä.

Kimmo Seppälä

rekkaletka saapui Haminaan torstaina iltapäivällä. Venäjän puolella rajalla meni kauemmin kuin oli arvioitu.
rekkaletka saapui Haminaan torstaina iltapäivällä. Venäjän puolella rajalla meni kauemmin kuin oli arvioitu.

Maailman suurimman Suomen lipun salko on saapunut Venäjältä Haminaan. Torstaina iltapäivällä 11 teräselementtiä kuljettanut kuuden rekan letka kaarsi Sibeliuskadun kentälle. Lähetys Venäjältä tuli perille noin vuorokauden alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin, sillä byrokratia Venäjän tullissa vei aiottua kauemmin. Venäjän tulli olisi halunnut käsitellä salon teräselementtejä jäteteräksenä, jolloin niistä olisi pitänyt maksaa tullimaksu ja sikäläinen arvonlisävero. Tuntien selvittelyn jälkeen Venäjän tulli vakuuttui elementtien olevan teknisiä tuotteita, joista ei peritä mitään maksuja.

Kimmo Seppälä

Salkoelementit kuljetettiin umpiperävaunuissa ja ne on myös suojattu erikseen kolhujen varalta.

8 — 11 -metristen teräelementtien purkaminen rekoista trukilla kentälle odottamaan kokoamista vei useita tunteja.

Kimmo Seppälä

Ensimmäisenä rekasta nostettiin salon alimmainen elementti. Elementtiin kiinnitettiin liinoja, jotta trukki sai sen siirrettyä vakaasti odottamaan liittämistä muihin elementteihin.

Kovin kauaa eivät elementit kentän pinnassa makaa, sillä salko kootaan nostokuntoon ensi viikon keskiviikkoon mennessä. Kartion muotoiset elementit menevät sisäkkäin noin kaksi metriä siten, että ylhäälle tuleva osa on suurempi kuin se alapuolelle tuleva osa. Osat kiristetään asennusvaiheessa niin, että niiden välille syntyy kitkaliitos.

Elementit käsitelty valmiiksi

Kuljetusta varten salkoelementit oli suojattu peitteellä, sillä elementit on käsitelty Venäjällä asennusta vaille valmiiksi. Elementit on kuumasinkitty ja maalattu epoksipohjamaalilla. Sen päälle on maalattu pintaväri, jossa on käytetty valkoista ja sinistä maalia Suomen lipun värejä mukaillen. Maalipinnan päällä on vielä polyuretaanilakka, joka suojaa värejä UV-säteilyn aiheuttamalta haalistumiselta.

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

Trukki kuljetti elementit Sibeliuskadun kentällä ennalta suunnitelluille paikoille.

Suursalkohanketta koordinoivan Kari Hyrkkään mukaan sadan metrin pituuteen kentälle koottu masto nostetaan kokonaisena pystyyn 500 tonnin ja 130 tonnin nostureilla.

Antti-Jussi Larvio

Salkoa varten on jo aikaisemmin valettu jykevä pohja. Alimmaiseksi asennettava elementti tuotiin lähelle perustusta, muut elementit sijoitettiin hieman kaemmas odottamaan kokoamista.

Salkoa ja suurlippua varten on jo aikaisemmin paalutettu ja valettu jykevä jalusta, johon jättisalko pultataan. Salon hankintahinta venäläiseltä Amira Groupilta oli noin 320 000 euroa.

Antti-Jussi Larvio

Elementtien kokoaminen alkaa lähipäivinä. Salko kasataan kentällä ja nostetaan kokonaisena pystyyn.

Koripallokentän kokoinen Suomen lippu nostetaan salkoon joulukuun 3. päivänä.