Kaakonkulmalle tulee jatkossa apu nopeammin - Miehikkälään sijoitetaan Kymenlaakson ensimmäinen välittömän valmiuden yksikkö, jossa yhdistyvät paloauto ja ambulanssi

Miehistönä on aina ensihoitaja ja pelastaja, asemapaikkana toimii Miehikkälän paloasema.

Tuleva monitoimiyksikkö muistuttaa ulkonäöltään ambulanssia. Kylkeen maalataan kuitenkin kahdet tunnukset. Kuvassa normaali ambulanssi, kuvituskuva.
Tuleva monitoimiyksikkö muistuttaa ulkonäöltään ambulanssia. Kylkeen maalataan kuitenkin kahdet tunnukset. Kuvassa normaali ambulanssi, kuvituskuva.

Miehikkälässä ja sen lähialueilla saa apua entistä nopeammin vuoden 2019 alusta. Kuntaan sijoitetaan Kymenlaakson ensimmäinen monitoimiyksikkö, joka on välittömässä lähtövalmiudessa vuorokauden ympäri. Ajoneuvossa yhdistyvät pelastustoimen ja ensihoidon palvelut.
Toiminta pyörii Carean ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen yhteistyöllä. Asemapaikka on Miehikkälän paloasema.
— Miehikkälässä on sopimuspalokunta, jonka toiminta säilyy ennallaan. Lisäksi tulee uusi tämä uusi yksikkö, jossa työskentelevät ammattilaiset, parina ensihoitaja ja pelastaja, pelastuspäällikkö Veli-Matti Heininen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo.
Sopimuspalokunnan valmiusaika on viisi minuuttia. Monitoimiyksikkö on välittömässä lähtövalmiudessa.
— Se on siis yleensä ensimmäisenä paikalla hälytystilanteissa.

Varustelua suunnitellaan

Autoa ei ole vielä hankittu, mutta varustuksen suunnittelu on kovassa käynnissä. Ulkoapäin ajoneuvo tulee muistuttamaan ambulanssia, Heininen arvioi.
— Ulkonäkö poikkeaa ambulanssista eniten siinä, että siihen tulevat kahdet erilaiset yksikkötunnukset.
Suurin ero on auton varustelussa.
— Siinä on tietysti normaalin hoitotason ambulanssivälineistö. Lisäksi sinne sijoitetaan esimerkiksi kevyttä raivauskalustoa ja heitesammuttimia. Heitesammutin on noin viisikiloinen pienen miinan näköinen laite, joka voidaan heittää palavaan tilaan. Sillä saadaan hidastettua ja rajattua paloa siksi aikaa, kun varsinainen sammutusyksikkö ehtii paikalle.
Yksikkö toimii Heinisen mukaan erityisen hyvin pintapelastuksessa, liikenneonnettomuuksissa sekä automaattisten hälytysten tarkistuksissa. Miehistö tarvitsee kuitenkin lisäkoulutusta, jotta työturvallisuus ei vaarantuisi.
— Tilannejohtamista, hallinnollista koulutusta ja toki ammatillista lisäkoulutusta. Esimerkiksi pintapelastuksessa avustamista ensihoitajille.

Kunnan sijainti ratkaisi

Yksikkö päätettiin sijoittaa Miehikkälään kunnan sijainnin vuoksi. Lähin välittömän lähtövalmiuden yksikkö sijaitsee Haminassa.
— Haluamme vahvistaa reuna-alueilla sekä pelastustoimea että ensihoitoa, pelastusjohtaja Vesa Parkko Kymenlaakso pelastuslaitokselta toteaa.
Ajoneuvon kustannusarvio on noin 200 000. Toimittaja kilpailutetaan keväällä, auto olisi tarkoitus saada tilaukseen ennen kesälomia. Henkilöstö tulee Carealta ja Kympeltä, lisää väkeä ei olla palkkaamassa.
— Olemme arvioineet, että yksikön pyörittämiseen tarvitaan 10 henkilötyövuotta.
Pelastuslaitoksen toive on, että yksikköjä saataisiin tulevaisuudessa myös muualle Kymenlaaksoon.
— Tämä on nyt pilotti meidän alueellamme, toivottavasti se näyttää kyntensä, Parkko toteaa.
Jatko riippuu kuitenkin myös Careasta ja tulevasta sote-kuntayhtymästä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat