Tältä näyttää Kotkan uuden kampuksen suunnittelun pohjaksi valittu Kuori-vaihtoehto

Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila R

Ensimmäisen luonnosvaiheen arkkitehtikuvissa on hahmotelmat Kotkan uuden kampuksen sisänäkymästä sekä ilmakuvanäkymästä Kotkan keskustan suunnasta.
Ensimmäisen luonnosvaiheen arkkitehtikuvissa on hahmotelmat Kotkan uuden kampuksen sisänäkymästä sekä ilmakuvanäkymästä Kotkan keskustan suunnasta.

Kantasatamaan sijoittuvan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) uudesta kampuksesta on julkaistu luonnos. XAMK:n hallitus valitsi keskiviikkona kolmesta luonnosvaihtoehdosta toteutettavaksi Kuori-suunnitelman.

— Uusi Kotkan kampuksemme tulee olemaan mielenkiintoinen lisäelementti kaupunkikuvassa. Kuori on laadukas ja näyttävä ratkaisu, joka sopii erittäin hyvin Kantasatamaan yhdessä Merikeskus Vellamon kanssa, iloitsee Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko tiedotteessa.

Uusi kampus rakennetaan Merikeskus Vellamon ja suunnitteilla olevan tapahtumakeskuksen läheisyyteen. Kampuksen hankesuunnitelman mukainen koko on 15 500 neliötä ja tavoitehinta 38,5 miljoonaa euroa. Kampuksen rakentaminen alkaa kesällä 2021. Syyslukukausi 2023 on tarkoitus aloittaa uudella kampuksella Kantasatamassa.

Kampukselle myös Ekamin ja Merikotkan toimintoja

Luonnoksen on suunnitellut työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy. Luonnos on suunnitelma, jossa karkeasti hahmotellaan kampuksen muotoa, materiaaleja, ulkonäköä ja tilojen sijoittelua.

Kampuksen suunnittelua jatketaan nyt valitun vaihtoehdon pohjalta. Lopullinen toteutus tarkentuu sitä mukaa, kun suunnitelmat etenevät.

Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila R

Ilmakuvanäkymä Kotkan keskustan suunnasta.

Kuorelle tunnusomaisia elementtejä ovat metalliverhoillut kattolappeet, jotka muodostavat rakennukselle leijuvan hahmon. Ensimmäinen kerros ja Vellamon suuntaan aukeava julkisivu on luonteeltaan läpinäkyvä. Rakennuksen katolle sijoittuu kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Kampuksen suunnittelussa huomioidaan myös energiatehokkuus ja tilojen muunneltavuus.

Aiesopimuksen mukaan kampukselle sijoittuvat myös Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston merenkulkualan koulutus ja tutkimuskeskus Merikotkan toiminnot.