Muistutus ajoluvasta löi ällikällä — todistus ajo-koulutuksen jatkovaiheista katosi

Hämmästys oli suuri, kun Enni Mykkänen avasi pari viikkoa sitten Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin lähettämän kirjekuoren.

Sisältä löytyi muistutus. Siinä todettiin, ettei vuonna 2015 ajokortin perusvaiheen suorittaneen Mykkäsen kuljettajaopetuksen harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen suorittamisesta löytynyt merkintää Trafin rekisteristä.

Eli ajolupa oli umpeutunut.

— Suorastaan raivostuin tästä, koska muistin selvästi toimittaneeni todistuksen kakkos- ja kolmosvaiheen koulutusten suorittamisesta.

Mykkäsen seuraava reaktio oli miettiä, kuinka asiaa lähdetään selvittämään.

— Soitin ensin Trafiin, mutta asia ei selvinnyt. Sitten soitin autokouluun ja sain uudet todistukset, jotka vein heti rekisteröitäväksi.

Myös Mykkäsen ystävä Oona Kapiainen sai syyskuussa Trafilta muistutuksen. Hänen tapauksessaan kuitenkin aiheellisesti.

— Olen juuri menossa suorittamaan kolmatta vaihetta, joten on tavallaan ihan hyvä, että asiasta muistutetaan. Joku saattaisi sen unohtaa.

Trafi: "Voi olla inhimillinen erehdys"

Ajokorttitoimivalta siirtyi vuoden 2016 alussa poliisilta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille, erityisasiantuntija Hanna Kuusi kertoo.

Hän sanoo, että muistutuskirje on lähetetty syyskuussa 2017 vuoden 2015 helmi-elokuussa ajokortin saaneille henkilöille, joilta puuttuu merkintä harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen suorittamisesta todistuksen toimittamisesta.

— Lyhytaikaisesta ajoluvasta on siirrytty 15 vuotta voimassa olevaan auton ajokorttiin. Pitkäaikaisten ajokorttien yhteydessä toimitetussa saatekirjeessä asiakkaita muistutettiin todistusten toimittamisesta kahden vuoden määräajan sisällä, muuten seuraa väliaikainen ajokielto.

Kuusen mukaan joiltakin asia saattaa unohtua tai kakkos- ja kolmosvaiheen suorittamista lykätään, mikäli ajokorttia ei sillä hetkellä tarvita.

Muistutuskirje lähetettiin syyskuussa yli 5 000 ajokortin haltijalle, joilta merkintä eri syistä puuttuu Trafin palvelutuottaja Ajovarman rekisteristä.

Hanna Kuusi sanoo, että kysymyksessä voi olla myös inhimillinen erehdys.

— Ehkä asiakas tai autokoulu ei ole toimittanut todistuksia. Ehkä tietojen kirjaamisessa Ajovarman Trafin järjestelmään on käynyt virhe tai tieto toimittamisesta ei ole siirtynyt Trafin vanhasta järjestelmästä uuteen asianmukaisesti.

Kuusi vakuuttaa, että mahdolliset ongelmatilanteet pyritään selvittämään hyvässä yhteistyössä.

— Todistukseksi kelpaa esimerkiksi kopio alkuperäisestä. Tietääkseni sellaisia tapauksia ei ole ollut, etteikö asioita olisi saatu selvitettyä.

Uusi todistus autokoulusta

Uusi Autokoulu Pitkäsen johtaja Jukka Pitkänen lohduttaa niitä ajokortin haltijoita, jotka Trafi on muistutuskirjeellään yllättänyt.

— Ei muuta kuin marssii omaan autokouluun hakemaan uuden todistuksen. Autokouluilla on velvollisuus säilyttää tietoja pidemmän aikaa, joten ne kyllä löytyvät tiedostosta.

Pitkänen neuvoo sen jälkeen toimittamaan todistuksen pikimmiten Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin palvelutuottajan Ajovarman toimipisteeseen.

— Sieltä löytyy postilaatikko, johon kuoreen suljetun todistuksen voi sujauttaa. Tai jos asia on kiireellinen, voi asian hoitaa välittömästi katsastusaseman toimistossa.

Pitkäsen mukaan autokoulu antaa aina harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen suorittamisesta todistuksen asiakkaalle ja selkeät ohjeet sen toimittamisesta Ajovarmalle ja sitä kautta Trafin hallinnoimaan rekisteriin.

— Ne, jotka suorittavat kuljettajakoulutuksen autokoulussa saavat varmasti ohjeistuksen asiassa. Joidenkin opetusluvalla ajokortin suorittaneiden tilanne saattaa olla toinen ja epätietoisuutta voi olla.

Syynä lipsahdukseen voi olla Pitkäsen mielestä joko ajokortin haltijan tai Trafin palvelutuottajan inhimillinen erhe.

— Todistus on saattanut jäädä piironginlaatikkoon lojumaan tai Ajovarman kirjauksessa on tapahtunut virhe.

Trafi muistuttaa tarvittaessa

Kuljettajaopetuksen perusvaiheen jälkeen saadusta lyhytaikaisesta ajokortista luovuttiin vuonna 2016. Nykyään henkilöauton ajokortin saa suoraan 15 vuodeksi. Kuorma- ja linja-autotokortit ovat voimassa viisi vuotta.

Ajokortin suorittajalla säilyy kuitenkin velvollisuus osallistua kuljettajaopetuksen perusvaiheen jälkeiseen harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetukseen, vaikka ajokortti myönnetään suoraan pitkäaikaisena.

Autokoulu myöntää harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetuksen suorittamisesta kirjallisen opetustodistuksen.

Jos kuljettaja ei toimita harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen todistusta kahden vuoden kuluessa B-luokan ajokokeen suorittamisesta Trafin palveluntuottajan Ajovarman toimipisteeseen ja jatkaa autolla ajamista, poliisi määrää kuljettajan ajokieltoon toistaiseksi.

Trafi lähettää muistutuskirjeen niille henkilöille, jotka eivät ole toimittaneet harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetuksesta todistusta 1,5 vuotta ajokortin saamisen jälkeen. Kirje lähetetään asiakkaille ajokorttirekisterissä olevien tietojen perusteella.

Trafi muistuttaa

Nykyään henkilöauton ajokortin saa suoraan 15 vuodeksi.

Ajokortin suorittajalla on velvollisuus osallistua harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetukseen.

Autokoulu myöntää II- ja III-vaiheen suorittamisesta kirjallisen todistuksen.

Jos todistus pitää toimittaa kahden vuoden kuluessa Ajovarman toimipisteeseen.

Trafi lähettää muistutuskirjeen, jos ei toimita todistusta 1,5 vuotta ajokortin saamisen jälkeen.

Lähde: Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

Jyri Turunen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.