Meriopas.fi-palvelu on nykyajan veneilijän tietolähde — Uusi palvelu kertoo monia faktoja myös Kotkan ja Haminan seudulta

Raimo Eerola

Meriopas.fi-palvelu on nykyajan veneilijän tietolähde — Uusi palvelu kertoo monia faktoja myös Kotkan ja Haminan seudulta

Kesä ja veneilykausi tulevat tänäkin vuonna, vaikka juuri nyt ei tule muuta kuin lunta ja loskaa. Kun kaiho merelle iskee, voi tyhjän odottelun sijaan käyttää aikaa tutustumalla uuteen Meriopas.fi-palveluun.

Palvelua esitellään helmikuun 17. päivään asti avoinna olevilla Vene-messuilla. Helsinkiin asti ei kuitenkaan tarvitse lähteä, sillä Selainpohjainen Meriopas.fi-palvelu löytyy nykytyyliin netistä. Se toimii Chrome-, Firefox-, Safari- ja Edge-selaimilla, myös mobiililaitteilla.

— Palvelu julkaistiin viime viikolla, ja nyt siitä kerätään käyttäjäkokemuksia. Varmasti jotain hienosäätöä tehdään ennen veneilykautta, kertoo projektikoordinaattori Hanna Piepponen Suomen ympäristökeskuksesta.

Asiaa niin veneilijöille kuin rannalla olijoillekin

Meriopas.fi-palvelua kuvataan uudeksi merellä liikkujan kartaksi. Se on tarkoitettu yhtä lailla veneilijöille, mökkiläisille kuin rannalla liikkujillekin.

Palvelusta voi etsiä tietoa venematkan varrella olevista kiinnostavista vierailukohteista tai lähimmistä vierasvenesatamista. Meriopas.fi kertoo myös veneilysään ja sinilevätiedot.

Tuuli- ja aallokkotiedot palveluun tuottaa Ilmatieteen laitos. Muut tiedot ovat usean eri organisaation tuottamia. Tarjolla on myös valokuvia, videoita, satelliittikuvia. Kotkan tienoilta palveluun on laitettu muun muassa Kosulaisenpohjassa veden alla kuvattu video. Haminassa vedenalaista videota on tallennettu Lupinlahden pinnan alla.

Sari Tauru

Osa isompaa kokonaisuutta

Meriopas on ensimmäinen osa Meriportaali-hanketta, jolla pyritään helpottamaan Suomessa tuotetun merellisen tiedon saatavuutta ja käytettävyyttä. Tavoitteena on luoda kansallinen palvelu, joka yhdistää eri merialan toimijoiden tiedot ja aineistot. Kokonaisuudessaan meritietoportaalin verkkosivusto ja aineistojen latauspalvelu julkaistaan osoitteessa itämeri.fi loppusyksystä 2019.

Uuden meritietoportaalin toteuttavat Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Geologian tutkimuskeskus, Traficom, Museovirasto, Turun yliopiston Brahea-keskus, rannikkomaakuntien liitot ja Ahvenanmaan maakuntahallitus. Portaalin rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR). Meriopas.fi-palvelun on kehittänyt Fleetrange Oy.