SDP julistautui uudistuspuolueeksi Kotkassa — "Iso kuva on se, että neljän vuoden aikana on paljon keskitytty leikkaamiseen"

SDP tavoittelee vaaleissa suurimman puolueen paikkaa.

Raimo Eerola

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vieraili Kotkassa sunnuntaina.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei kaihtanut vastakkainasettelua Kotkassa sunnuntaina.

Lindtmanin mukaan eduskuntavaaleissa ihmisten pitää valita joko nykymeno tai demareiden tarjoama muutos. Puolueen vaalitilaisuudessa uskottiin siihen, että muutos alkaa kolmen viikon päästä – siis vaalisunnuntaina 14.4.

Julistautuuko SDP jo vaalien voittajaksi?

— Ei missään tapauksessa, vaan nyt kutsumme ihmisiä mukaan tekemään muutosta. Yhtään ääntä ei ole annettu, Lindtman toppuutteli.

Mielipidemittauksissa SDP:n kaula muihin on kuitenkin sellainen, ettei tavoitteena voi olla mikään muu kuin pääministeripuolueen asema. Tämän Lindtman myönsi. Oppositiosta käsin SDP ei aio nikkaroida muutospalikoita, vaan puolue haluaa asettaa tärkeät kysymykset hallituksen muodostajan paikalta.

— Ilman muuta. Näiden vaalien ratkaiseva tekijä on se, kuka on hallituksen muodostaja. Siihen se kiteytyy.

Hieman kiitostakin Sipilän hallitukselle

Demarileirin mukaan hallitus on viimeiset neljä vuotta antanut taviksille ”kireää budjettia ja rikkaille löysää”. Kysyttäessä Lindtman suostui jakamaan hieman kiitostakin Sipilän hallitukselle.

— On siellä yksittäisiä oikeansuuntaisia asioita, kuten päivähoitomaksujen alentaminen tai työttömyysturvalla opiskelun helpottaminen. Iso kuva on kuitenkin se, että neljän vuoden aikana on paljon keskitytty leikkaamiseen. Nyt pitäisi siirtyä uudistuslinjalle.

Näiden vaalien ratkaiseva tekijä on se, kuka on hallituksen muodostaja. — Antti Lindtman

Lindtman tiivisti tarvittavat rakenteelliset uudistukset kolmeen kohtaan: perhevapaauudistus, oppivelvollisuuden laajentaminen ja sosiaaliturvan kehittäminen.

— Nämä ovat jääneet jälkeen, kun politiikan katse on ollut enemmän yhden vuoden budjetissa kuin pidemmän aikavälin vaikutuksissa.

Perhevapaisiin liittyen Lindtman mainitsi, että Suomessa esimerkiksi 30–34-vuotiaiden naisten työllisyysaste on 10 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin Ruotsissa. Sosiaaliturvan taas pitäisi olla sellainen, että ihmisten kannattaisi kaikissa tilanteissa ottaa työtä vastaan.

Demarit tarjoavat viikon hoitotakuuta

Vaalien tuloksesta riippumatta yksi iso uudistus odottaa loppuun saattamista. SDP esitteli hiljattain oman sote-version. Tässä mallissa on muun muassa hoitotakuu, jossa kiireettömään hoitoon on päästävä viikon kuluessa.

Nykyään perusterveydenhuollossa kiireetön hoito on aloitettava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu. Erikoissairaanhoidossa takaraja on kuusi kuukautta.

Onko SDP:n tavoite realistinen, kun hoitoon pääsy ei nytkään joka tilanteessa toteudu lain puitteissa? Lindtmanin mukaan on, mikäli julkisiin palveluihin satsataan palkkaamalla lisää lääkäreitä ja hoitajia.

— Uskon sen tekevän myös terveyskeskuksista houkuttelevamman työpaikan, jos lääkärit ja hoitajat näkevät, että ihmisten hoitoon jää enemmän aikaa.