Viisi venettä lähdössä Kotkasta Suursaareen heinäkuussa — Veijo Parviainen uskoo saareen pääsyn viimein onnistuvan

Matti Immonen

Suusaareen on Kotkasta matkaa vähän yli 40 kilometriä.
Suusaareen on Kotkasta matkaa vähän yli 40 kilometriä.

Kotkasta lähtee heinäkuun puolivälissä viiden venekunnan eskaaderi Suursaareen. Viime vuonna kahdesti Suursaareen purjehdusta yrittänyt kotkalainen Veijo Parviainen uskoo, että nyt kaikki tarvittavat luvat saadaan järjestykseen ja rantautuminen onnistuu.

— Mukana on purjeveneitä ja moottoriveneitä. Yhteensä lähtijöitä on 17 henkilöä. Minulla luvat on jo taskussa. Muiden osalta Peter Holst Lähialuematkoista järjestää lupa-asiat, kertoo Parviainen.

Suursaareen pääsy edellyttää käyntiä Pietarissa. Siellä maihinnousuluvan antaja on Venäjän sisäisestä turvallisuudesta vastaava organisaatio FSB.

Parviainen yritti viime toukokuussa jo seitsemännen kerran päästä purjeveneellä Suursaareen. Mukana retkellä oli kaksi venekuntaa. FSB:ltä ei kuitenkaan tullut ajoissa rantautumislupaa, vaikka lupaprosessi oli hoidettu hyvissä ajoin ja kaikki pykälät sekä määräykset huomioiden.

— Jalkapallon MM-kisat Venäjällä vaikuttivat siihen, että FSB ei ehtinyt käsitellä maihinnousulupaa määritellyssä ajassa. Syksylläkin olimme menossa Suursaareen, ja luvat olivat kunnossa, mutta silloin peruimme purjehduksen turvallisuussyistä kovan myrskyn takia.

Matkailuyrittäjä Peter Holst kävi omalla moottoriveneellään Suursaaressa viime kesänä.