Tervasaaren kumppanuuskilpailuun ei yhtään ehdotusta – Rakennusyhtiöt eivät lämmenneet alueelle rakentamiselle Haminan kehitysjohtaja: "Jotain uusia variaatioita tässä pitää kehittää"

Raimo Eerola

Tervasaaren alueen maarakentaminen etenee, mutta kaivattuja pääavauksia rakennusliikkeiden hankkeille ei kutsukilpailukaan tuottanut.
Tervasaaren alueen maarakentaminen etenee, mutta kaivattuja pääavauksia rakennusliikkeiden hankkeille ei kutsukilpailukaan tuottanut.

Tervasaaren asuntorakentamisen vauhdittamiseksi Haminan kaupungin käynnistämä kumppanuuskilpailu ei tuonut määräaikaan mennessä yhtään ehdotusta rakennusliikkeiltä.

Haminan kehitysjohtaja Matti Filppu myöntää kilpailun tuloksen olevan pettymys, sillä hänen mukaansa kiinnostuneita rakennusliikkeitä oli vielä kalkkiviivoilla kolme mukana eli YIT, Oy Rakennuspartio ja Lujatalot Oy.

– Juu, oli tulos pettymys, aluejohtajat varmistivat minulle, että olivat tarjousta tekemässä, mutta nyt sitten loppuaikoina kaiketi tuli sellainen ajatus, ettei kannatakaan, Filppu toteaa.

Juha Rika

6112835.jpg

Kilpailun ideana oli, että rakennusliike voi valita Tervasaarelta kaupungin osoittamasta neljästä tontista sen, jonka katsoo toteuttamiskelpoisimmaksi kerrostaloa ajatellen. Tarkoitus oli, että yritykset tekevät kilpailua varten suunnitelman millaisen kerrostalon ja millä ehdoin ne olisivat valmiita rakentamaan.

Kaupunki olisi osallistunut voittaneen ehdotuksen ennakkomarkkinoinnin kustannuksiin maksamalla niistä enintään puolet tai maksimissaan 25 000 euroa siinä tapauksessa, ettei ennakkomarkkinointi olisi tuottanut riittävästi varauksia hankkeen toteuttamiseksi.

Ennakkomarkkinointiriskin pienentämismahdollisuudesta huolimatta yritykset eivät lämmenneet rakentamiselle.

Filpun käsityksen mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, ettei Tervasaari olisi rakentamisalueena hyvä.

– Kaikkien kolmen neuvotteluissa mukana olleen yrityksen mielestä Tervasaari on kyllä kiinnostava kohde. Ne kuitenkin joutuivat miettimään omaa tilannettaan eli mitä työmaita niillä on parhaillaan menossa ja millainen yritysten organisaatio on. Kukaan ei sitten uskaltanut viemään tätä hanketta eteenpäin.

Resurssipula yksi syy

Lujatalo Oy:n aluejohtaja Mikko Seppä vahvistaa, että yksi merkittävä syy kilpailusta jättäytymiseen on resurssipula, joka johtuu yhtiöllä samanaikaisesti käynnissä olevista isoista rakennushankkeista.

– Suurin syy oli se, ettei meillä ole tällä hetkellä vapaana sellaista toimihenkilökaartia, jonka kanssa uskallettaisiin siihen lähteä, Seppä sanoo.

Hänen mukaansa Tervasaaren kerrostalossa olisi ollut kyse grynderirakentamisesta eli rakennusliike hankkii tontin, perustaa asunto-osakeyhtiön ja myy asunnot.

Olen käynyt siellä kaupungin tilaisuudessa ihastelemassa ja onhan se hieno paikka. — Mikko Seppä

– Kyseessä on laadullisesti kaikkein haastavin rakentaminen ja muutenkin.

Hän sanoo pitävänsä Tervasaaresta alueena.

– Olen käynyt siellä kaupungin tilaisuudessa ihastelemassa ja onhan se hieno paikka.

Pää olisi saatava auki

Sepän mukaan Tervasaaren rakentamisen alkamiselle on kohtalon kysymys, että pää saataisiin auki. Keinoksi hän esittää esimerkiksi oikean hinnoittelun etsimisen.

– Kyllä minä Tervasaaresta laskelman tein. Sehän lähtee siitä, että katson mitä Haminassa voi saada myytävästä asunnosta ja sitten katson mitä sen rakentaminen maksaa. Mitä houkuttelevampi se yhtälö on, sitä parempi.

Seppä ehdottaa, että rakennusoikeuden hintaa voisi ensimmäiselle Tervasaarelle rakentavalle tarkistaa.

– Uudenlainen ajatus olisi, että lähdetään yhdessä keskustelemaan mahdollisuuksista eikä vain määrätä, että hinta on tämä, koittakaa sillä pärjätä.

Ei uutta kilpailua

Filpun mukaan uusintakilpailua ei Tervasaaresta näillä näkymin järjestetä.

– Jotain uusia variaatioita tässä pitää kehittää.

Hän sanoo edelleen vahvasti uskovansa Tervasaaren alueen rakentumiseen tulevaisuudessa.

– Siellähän niitä yleisiä alueita valmistuu koko ajan lisää ja laituriremontit jatkuu eli kyllä se infra ja ympäristö koko ajan etenee. En ole huolissani siitä, etteikö sinne aikanaan tule rakentamistakin enemmän. Nyt ei aika ollut otollinen. Eihän se alue sieltä mihinkään karkaa.

Uusimmat uutiset