Työt Lidlin Sutelan tontilla ovat alkaneet — Uusi myymälä avataan syksyllä 2019

Kaupparakennuksen rakennuslupa vahvistui viime viikon perjantaina ja töihin ryhdyttiin heti maanantaina. Uusi myymälä tulee tarjoamaan työtä parillekymmenelle kaupan alan ammattilaiselle.

Jukka Lehtoranta

Sutelaan Kotkan Prisman naapuriin nousee Lidl-myymälä. Työt tontilla alkoivat heti, kun rakennuslupa sai lain voiman.
Sutelaan Kotkan Prisman naapuriin nousee Lidl-myymälä. Työt tontilla alkoivat heti, kun rakennuslupa sai lain voiman.

Lidlin tontilla Sutelassa on alkanut tapahtua. Uuden kaupparakennuksen rakennuslupa sai lainvoiman viime viikon perjantaina, ja töihin ryhdyttiin heti maanantaina.

— Ei siellä nyt kovin paljon ole vielä ehditty tehdä. Lähinnä on puita kaadettu. Mutta tästä työ lähtee nyt etenemään suunnitelmien mukaisesti, kertoo Lidlin kiinteistötoimiston päällikkö Toni Koskinen.

Avataan viimeistään jouluksi 2019

Sutelaan nousee myymälärakennus, jossa on noin 1 400 neliömetriä myyntipinta-alaa. Myymälä työllistää keskimäärin noin 20 kaupan alan ammattilaista ja sen lisäksi välillisiä toimijoita.

Lidl osti tontin Sutelasta kesällä 2017, kun Kotkan kaupunki järjesti avoimen hinta- ja laatukilpailun kahden rakentamattoman liiketontin myymiseksi. Useampi yritys valmisteli tarjouksia, mutta lopulta Lidl oli ainoa, joka jätti tarjouksen. Kotka sai tontista 1,1 miljoonaa euroa.

Rakentaminen oli tarkoitus aloittaa heti, ja myymälä saada auki joulumyyntiin 2018. Lupaprosessi vei kuitenkin odotettua pidemmän ajan.

— Se ei ollutkaan niin valmis setti kuin ajattelimme. Meillä oli ajatus, että kun ostamme liiketontin, pääsemme suhteellisen nopeasti rakentamaan. Mutta kai tämä on ollut ihan normaalia byrokratiaa, sanoo Koskinen.

Nyt tähtäimessä on Sutelan myymälän avaaminen jouluksi 2019.

— Syksyllä varmaankin avataan, mutta en sano tässä vaiheessa mitään sen täsmällisempää ajankohtaa.

Sutelaan tulee väljempää

Tällä hetkellä Lidlillä on myymälät Haminassa ja Karhulassa. Ne jatkavat ennallaan myös Sutelan myymälän valmistuttua.

Koskisen mukaan Sutelan myymälä ei ulkoasultaan ja konseptiltaan poikkea mitenkään radikaalisti eteläkymenlaaksolaisille jo tutuiksi tulleista myymälöistä.

— Ehkä asiakaskokemus on sikäli parempi, että on hieman väljempää. Kun Haminan ja Karhulan myymälöitä suunniteltiin, myynti oli aika paljon pienempää. Nyt asiakaspaine on melkoinen, ja meillä on valtavan kova tarve toiselle kaupalle Kotkassa, sanoo Koskinen — itsekin Kotkasta lähtöisin.

Lidlin vinkkelistä Sutela on mainio kauppapaikka, koska se palvelee sekä Länsi-Kotkassa asuvia että moottoritietä matkaavia.

— Kovastihan on kyselty, emmekö tulisi Kotkansaarelle, mutta tässä tilanteessa näimme tuon Sutelan paremmaksi ratkaisuksi.