Kotkan Vihreiden taloudenhoitaja sai huijauslaskun yhdistyksen puheenjohtajan nimissä — Huijari kävi ahneeksi ja juoni paljastui

Kun taloudenhoitaja Leena Griinari kertoi omasta kokemuksestaan Facebookissa, hän sai heti kohtalontovereita muista yhdistyksistä.

Johannes Wiehn 

Leena Griinari on kuullut, että jotkut huijarit tarkkailevat yhdistysten toimintaa ja jos 
he löytävät yhteystiedoista puheenjohtajan ja taloudenhoitajan tiedot, 
tunkeutuvat he mukaan viestintään.
Leena Griinari on kuullut, että jotkut huijarit tarkkailevat yhdistysten toimintaa ja jos he löytävät yhteystiedoista puheenjohtajan ja taloudenhoitajan tiedot, tunkeutuvat he mukaan viestintään.

Kotkan seudun Vihreät ovat joutuneet nettihuijauksen kohteeksi. Yhdistyksen tuore taloudenhoitaja Leena Griinari hämmentyi maanantaina, kun hän oli maksamassa erästä yhdistyksen laskua.

— Hoidan vihreiden laskutukset ja saan usein puheenjohtajaltamme Tiina Rosbergilta viestejä, joissa hän pyytää minua maksamaan jonkun laskun. Maanantaina sain viestin, jossa hän kysyi milloin ehtisin maksamaan yhden ulkomaille menevän laskun. Vastasin ehtiväni vielä kello 15:n jälkeen samana päivänä.

Griinari sai sähköpostitse tiedot laskua varten. Rahojen oli määrä mennä Italiaan maksuksi tietokonepalveluista ja sivuston uudelleensuunnittelusta.

— Maksoin laskun, mutta ihmettelin samalla, että onpa summa kirjoitettu kummallisesti: EUR 8,600. Maksoin kuitenkin 8,60 euroa.

Summan maksettuaan Griinari sai välittömästi viestin, jossa sanottiin, että hänen maksamansa summa oli liian pieni.

— Viestissä luki: Sanoin, maksa kahdeksan tuhatta kuusisataa (8600). Silloin minulla vasta välähti, että tämä on huijaus! Eihän meillä ole sellaisia summia. Vastasinkin viestiin vielä, että mistä sinä luulet, että meillä sellaisia rahoja on? Sen jälkeen ei kuulunut enää mitään.

Huijatuksi joutuminen on raivostuttavaa

Griinari sai myöhemmin maanantaina yhteyden Rosbergiin, joka kertoi, ettei hän ole kyseisiä viestejä lähettänyt, vaikka ne näyttivätkin tulleen hänen omasta sähköpostiosoitteestaan.

— Mietin, että miten ihmeessä joku tietää, että minulle ja puheenjohtajallemme tällainen on normaalia toimintaa? Onko hänen postinsa hakkeroitu? Nyt olen kuullut, että jotkut huijarit tarkkailevat yhdistysten toimintaa ja jos he löytävät yhteystiedoista puheenjohtajan ja taloudenhoitajan tiedot, tunkeutuvat he mukaan viestintään.

Griinari on kuullut, että myös Mikkelin Vihreät ovat joutuneet samanlaisen huijausyrityksen kohteeksi ja kun hän kertoi omasta kokemuksestaan Facebookissa, hän sai heti kohtalontovereita muista yhdistyksistä.

— Olen tähän asti vain naureskellut kuullessani erilaisista huijauksista ja ajatellut, että pitää vaan olla tarkkana. En ole itse törmännyt tällaiseen ennen. Se oli raivostuttavaa! Oli järkytys, kun tajusin mistä on kysymys.

Netissä ilmoitus poliisille

Vaikka Kotkan seudun Vihreät kärsi huijauksessa vain 8,6 euron tappion, teki Griinari tapauksesta ilmoituksen poliisille.

— Tein ilmoituksen verkossa. Poliisin puolelta ei ole vielä kuulunut mitään.

Jatkossa Griinari aikoo olla vielä tarkempi laskujen kanssa.

— Varmistan Tiinalta kaikki laskut, jotka hän lähettää maksettavikseni.