Täytettä sienikoriin — tunnetko jo nämä herkulliset ruokasienet?

Raimo Eerola

Kehnäsieni on hyvä ruokasieni. Vaalean sienen tunnistaa jalan sormusmaisesta renkaasta, kurttuisesta lakin reunasta ja röpelöisistä vaaleankellertävistä heltoista. Lakin pinnassa on vaaleaa puuterimaista ainetta, kehnää.
Kehnäsieni on hyvä ruokasieni. Vaalean sienen tunnistaa jalan sormusmaisesta renkaasta, kurttuisesta lakin reunasta ja röpelöisistä vaaleankellertävistä heltoista. Lakin pinnassa on vaaleaa puuterimaista ainetta, kehnää.

Raimo Eerola

Kangashapero on erinomainen, erittäin satoisa ruokasieni. Heltat ja jalka ovat vaaleat, lakki oranssinruskea. Sieni on hauras ja lohkeaa juustomaisesti. Jalka harmaantuu vanhetessa ja leikkauspinnoilta.

Raimo Eerola

Sikurirousku on erinomainen ruokasieni. Tuoksussa erottuu currymauste. Tummanruskea, jalka lakkia tummempi. Runsasta valkoista maitiaisnestettä. Muistuttaa kangasrouskua, jolla kuitenkin tätä selvästi vaaleammat heltat ja jalka.

Raimo Eerola

Vaaleaorakas on erinomainen ruokasieni. Lakin alapinnassa on piikkimäistä kuviota, sienen väritys on kermanvaalea. Voi sekoittua lampaankääpään (joka sekin erinomainen), sen lakin alapinta on kuitenkin sileä.

Raimo Eerola

Kangastatti on hyvä ja todella satoisa ruokasieni. Väri on oranssinruskea, lakin alapinnan pillit ovat hieman kulmikkaat. Lakin pinnassa on tummia suomuja. Väri saattaa muuttua sinertäväksi halkaistuissa kohdissa.

Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella järjestettiin viikonloppuna kaikille avoin sienikurssi, jonka aikana tutustuttiin erilaisiin sieniin. Kurssin vetäjä luonnontuoteneuvoja Riitta Sutinen neuvoi Kymen Sanomille viisi hyvää ruokasientä, joita kaikkia voi käyttää tattien ja kantarellien tapaan monipuolisesti ruuanlaitossa.

Näitä voi paistaa pannulla, käyttää keittoon, kastikkeeseen tai muhennokseen tai lisätä vaikka pitsan täytteeksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.