Charlotte ei pääse vieläkään Suomeen — Venäjän tulli vaatii haminalaisaluksesta korvauksia

Haminalaismatkatoimiston alus ollut jumissa Viipurissa jo neljä kuukautta.

Kimmo Seppälä

Charlotte-alus kuvattuna jokunen vuosi sitten kotisatamassaan Klamilassa.
Charlotte-alus kuvattuna jokunen vuosi sitten kotisatamassaan Klamilassa.

Haminalaisen matkatoimisto Japi-Matkojen matkustaja-alus Charlotte makaa edelleen Viipurin satamassa. Viipurin tulli takavarikoi aluksen kesäkuun puolivälissä.

Tullin mukaan alus oli rikkonut kabotaasiliikenteen määräyksiä kuljettamalla Japi-Matkojen Suomesta linja-autolla tuoman suomalaisryhmän Viipurista risteilemään. Japi-Matkat on kiistänyt tullin tulkinnan kabotaasiliikenteestä sillä perusteella, että risteily oli kuulunut bussimatkan hintaan ja maksettu Suomessa.

Toimitusjohtaja Jarmo Ahonen Japi-Matkoista neuvotteli Viipurin tullin edustajien kanssa tilanteesta viimeksi tiistaina. Edistystä ei hänen mukaansa juurikaan tapahtunut.

— Minun olisi pitänyt ennen Venäjälle menoa lukea kaikki Venäjän tullilait. Meille annettiin nyt kymmenen päivää aikaa tutustua papereihin Venäjällä. Papereita on aikamoinen määrä eikä ne anna niitä sieltä ulos. Menen sinne juristin kanssa selvittämään tilannetta, jonka jälkeen se sitten jatkuu johonkin suuntaan, Ahonen toteaa.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa entisestään se, että Viipurin sataman purjehduskausi päättyy marraskuun 1. päivänä.

— Siihen mennessä aluksen on oltava pois Viipurin satamasta. Se on siis siirrettävä, mutta en tiedä minne. Ehkä ne esittävät sille jonkin vastaavan paikan.

Maksettavaa noin 40 000 euroa

Viipurin tulli esitti Ahoselle alkuvaiheessa noin 100 000 euron korvausvaatimuksen aluksen sääntörikkomuksen johdosta. Sittemmin summa pieneni noin 36 000 euroon, mutta Ahosen mukaan ruplan kurssin huononemisen johdosta maksettavaa olisi tällä hetkellä noin 40 000 euroa.

Ahosen mukaan kärhämästä on aiheutunut yhtiölle mittavat menetykset jo ilman korvauksiakin, sillä aluksen kaikki kesän risteilyt jouduttiin peruuttamaan.
Toistaiseksi alus on Ahosen mukaan saanut olla Viipurin satamassa rauhassa eikä esimerkiksi ilkivaltaa ole tapahtunut.

— Olemme saaneet sinne sähkön, joten myös lämmitys on päällä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.