Uusi kaupunginjohtaja tulee tienaamaan paremmin Kotkassa kuin nykyisessä työpaikassaan

Uuden johtajan palkka tulee todennäköisesti olemaan lähellä Henry Lindelöfin nykyistä noin 11 000 euron palkkaa.

Uusi kaupunginjohtaja tulee tienaamaan paremmin Kotkassa kuin nykyisessä työpaikassaan

Kotkassa ei ole vielä päätetty, minkä suuruista palkkaa uusi kaupunginjohtaja saa. Kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin palkka on tällä hetkellä 11 096 euroa kuukaudessa. Lisäksi johtajasopimukseen kuuluu 1 175 euron suuruinen autoetu ja 20 euron suuruinen puhelinetu.

Kaupunginjohtajan palkka on määritelty kuntalain mukaan tehdyssä johtajasopimuksessa. Sopimus tehdään myös uuden kaupunginjohtajan kanssa. Palkkaus on neuvotteluratkaisu, jonka jälkeen sopimuksessa määritellään mistä ja minkä suuruisista osista palkka koostuu.

Palkkaan tuskin korotuspaineita

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) kertoo, että uuden johtajan palkka ei ole vielä tiedossa.

— Kaikilta hakijoilta on kysytty näkemystä siihen, millainen kaupunginjohtajan palkka Kotkan kokoisessa kaupungissa voisi olla. Kaikkien kolmen vastaukset olivat linjassa nykyisen palkkatason kanssa, Brask määrittelee.

— En usko, että palkkaan tulee korotuspaineita.

Etelä-Kymenlaaksossa kunnan- ja kaupunginjohtajien palkat noudattavat maan keskiarvoja. Tilastokeskuksen viime vuoden lopun tilaston mukaan Suomessa 50 000—100 000 asukkaan kaupungeissa kaupunginjohtajan palkka oli keskimäärin 11 151 euroa. Kotkassa asukkaita on reilut 54 000.

Kotkaan kaupunginjohtajaksi hakeneiden nykyiset palkat ovat pienempiä kuin Lindelöfin. Raisiossa asukkaita on noin 24 000, Mänttä-Vilppulassa vajaat 11 000 ja Tammelassa reilut 6 000. Myös näissä kunnissa johtajien palkat noudattavat koko maan keskiarvoja samankokoisissa kunnissa.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen kuukausipalkka on 8 089 euroa. Lisäksi hänelle kuuluu 1 085 euron arvoinen autoetu ja 20 euron puhelinetu. Haminassa on hieman yli 20 000 asukasta. Keskimäärin samankokoisissa kunnissa tai kaupungeissa johtaja ansaitsee noin 9 500 euroa kuukaudessa.

En usko, että palkkaan tulee korotuspaineita. - Nina Brask

Kotkan johtajahaku loppusuoralla

Kotkan kaupunginjohtajaksi hakeneiden Raision kaupunginjohtajan Ari Korhosen, Tammelan kunnanjohtajan Kalle Larssonin ja Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajan Esa Sirviön seuraavana tehtävänä on olla Kotkan valtuustoryhmien kuultavana tiistaina. Ryhmät on jaettu kolmeen osaan ja ne käyvät läpi kaikki kolme hakijaa samana päivänä.

Myös kaupungin henkilöstön edustajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä hakijoille.

Hakijat ovat käyneet soveltuvuustesteissä, joiden tulokset ovat salassa pidettäviä. Valtuutetuille toimitetaan ennen valintaa tiivistelmä jokaisen hakijan tuloksista.

Uusi kaupunginjohtaja valitaan 21. marraskuuta kaupunginvaltuuston ylimääräisessä kokouksessa. Johtaja valitaan 7 vuoden määräajaksi, joka alkaa Henry Lindelöfin virallisesta eläköitymispäivästä 1. toukokuuta 2018.

Kuntajohtajia Suomessa

Kaupunginjohtajia 101.
Kunnanjohtajia 198.
Yli 50 000 asukkaan kaupungeissa johtajia yhteensä 19.
Iältään kuntajohtajat ovat 29—68-vuotiaita.
Naisia johtajista on reilu viidennes.
Yleisin koulutustausta on kaupallinen tai yhteiskuntatieteellinen koulutus.
Lähes kaikilla on korkeakouluasteen tutkinto.

Lähde: Kaupungin- ja kunnanjohtajien palkat 2016, Kuntatyönantajat