Poliisin palkkauksessa on aina haittalisä

Kaakkois-Suomen poliisin kenttätyönjohtaja Matti Borodulin on ollut alalla lähes 30 vuotta. Kun hän aloitti työssään, Suomessa oli 8500 poliisia. Nyt poliiseja on 7200.

Sari Tauru

Matti Borodulin on ollut poliisi lisi 30 vuotta.
Matti Borodulin on ollut poliisi lisi 30 vuotta.

Kymenlaaksossa eniten tuloveroja ja pääomaveroja yhteensä vuonna 2016 maksanut henkilö maksoi veroja 934 353 euroa.

Tällä rahalla saisi esimerkiksi palkattua kuukaudeksi 260 uutta vanhempaa konstaapelia. Tämän ryhmän kuukausipalkka on keskimäärin 3 582 euroa.
Vastaavasti rahalla voisi palkata julkisille sektorille kuukauden ajaksi 329 peruskoulun aineopettajaa tai 516 kunnossapitotyöntekijää.

Poliisin palkkauksessa on muistettava työn laatu

Kaakkois-Suomen poliisin kenttätyönjohtaja Matti Borodulin on ollut alalla lähes 30 vuotta. Kaikkine lisineen hänen palkkansa ylittää vanhemman konstaapelin keskipalkan.

— Aina palkkauksia verratessa pitää muistaa, että poliisi tekee yövuoroja ja viikonloppuja. Palkkaus sisältää siis haittalisän.

— Kun tämän seikan ottaa esille keskusteluissa, keskustelukumppani sanookin nopeasti, että ei kiitos, mieluimmin oma työ. Saa ainakin ollut varmasti joulut kotona, Borodulin muistuttaa.

Lintukoto-Suomessa oli enemmän poliiseja

Poliisien resurssit ovat kenttätyönjohtajan mukaan niin pienet, että niiden lisäys olisi houkutin jopa palkkauksen kustannuksella.

— Todellisuudessa poliisien resurssit ovat pitkään olleet poliittisen väännön keskiössä. Kun aloitin työt poliisien määrä oli 8 500 koko maassa. Ja tuolloin elettiin vielä niin sanottua yhteiskunnan lintukotoaikaa.

— Nyt määrä on 7 200 ja tavoite menee tästäkin reilusti alemmas seuraavan viiden vuoden aikana.

Juttua muokattu kello 19.06. Lisätty toiseen kappaleeseen kuukaudeksi-sana.
 

Verotiedot Kymen Sanomien netissä.

Kaikki verojutut Kymen Sanomien sivuilla.