Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on finalistina Vuoden retkikohde 2020 -äänestyksessä – Äänestysaikaa on pari kuukautta

Omaa suosikkiaan voi äänestää sunnuntaihin 2.2.2020 asti. Tänä vuonna kilpailun teemana on ympäristömyönteisyys.

Raimo Eerola

Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja Korkeakoskelle ja Siikakoskelle asti.
Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja Korkeakoskelle ja Siikakoskelle asti.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on päässyt finaaliin Vuoden retkikohde 2020 -yleisöäänestyksessä. Tänä vuonna kilpailun teemana on ympäristömyönteisyys. Kilpailussa on esillä ympärivuotisia luontoretkikohteita, jotka ovat viime vuosina kiinnittäneet huomiota ympäristömyönteisyyteen.

Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi jätehuollon ja lajittelun kehittämisenä, julkisten liikenneyhteyksien parantamisena, energian ja raaka-aineiden valintana ja säästämisenä sekä luonnon kulumisen vähentämisenä.

Kuusi finalistia ovat Kotkan kansallisen kaupunkipuiston lisäksi Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, Kurjenrahkan kansallispuisto, Vallisaari, Ärjänsaari ja lähimetsä. Tässä yhteydessä lähimetsällä tarkoitetaan mitä tahansa metsää, joka on lähellä.

Raimo Eerola

Kansallinen kaupunkipuisto on yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria.
Kansallinen kaupunkipuisto on yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria.

Retkeilijöilläkin on vastuunsa

Vaikka retkeily on tunnetusti luontoystävällinen harrastus, raati on myös nostanut esiin retkeilijöiden oman vastuun siitä, että kohteet säilyvät hyvinä tulevaisuudessakin.

— Jokamiehen oikeuksien rinnalla haluamme kiinnittää ihmisten huomion myös velvollisuuksiin, eli siihen, miten luonnossa käyttäydytään. Luonnossa ei esimerkiksi ole jäteastioita, ja jokaisen retkeilijän velvollisuus on tuoda omat roskansa pois. Retkeilyn suurimmat ympäristörasitukset tulevat kuitenkin matkustamisesta kohteeseen, ja siksi lähimetsä on tänä vuonna mukana finaalissa, kertoo kilpailun raadin puheenjohtaja Mikko Lamminpää.

Verkossa pääsee äänestämään ja esittämään kehitysehdotuksia

Äänestämään pääsee verkossa osoitteessa www.goexpo.fi. Siellä on jokaisen finaaliin päässeen luontokohteen esittelyt ja linkki äänestyslomakkeelle. Omaa suosikkiaan voi äänestää sunnuntaihin 2.2.2020 asti. Vuoden retkikohde 2020 julkistetaan GoExpo-messujen avajaispäivänä 28.2.2020.

Yleisöäänestyksen voittaja saa 5 000 euron stipendin. Palkinnon saa retkikohdetta hallinnoiva organisaatio, jonka on tarkoitus kehittää alueen retkeily- ja virkistyskäyttöä. Voittaja saa myös oman osastopaikan GoExpo-messuille.

Samalla kun äänestää, omia kehitysehdotuksia voi kertoa äänestyslomakkeella. Samalla voi myös ehdottaa, mikä valtakunnallinen toimija, hanke tai sovellus tai muu retkeilyä edistävä taho olisi sopiva taho palkinnon saajaksi.