Julisteissa 80 vuotta koripalloa — Merikeskus Vellamossa esillä oleva näyttely esittelee lajia erilaisesta näkökulmasta

Koripallomuseon järjestämässä juhlajulistenäyttelyssä on mukana nostalgisia ottelujulisteita ja nimekkäiden graafikoiden töitä.

Koripallon EM-kilpailut Liettuan Kaunasissa, jossa Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana, yllättäen pesäpalloliiton joukkueella.
Koripallon EM-kilpailut Liettuan Kaunasissa, jossa Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana, yllättäen pesäpalloliiton joukkueella.

Koripallomuseo tekee helmikuun ajaksi paluun Kotkaan. Museon tuo entiseen kotikaupunkiinsa Koripalloliiton juhlajulistenäyttely, joka avautui Tietokeskus Vellamossa tällä viikolla.

Näyttely esittelee lajin ja 80 vuotta täyttävän Koripalloliiton historiaa yhdeksältä vuosikymmeneltä.

— Esillä on parikymmentä julistetta. Osa niistä on nimekkäiden graafikkojen tekemiä. Lisäksi mukana on nostalgisia ottelujulisteita, jotka varmasti herättävät muistoja, Koripallomuseon toiminnanjohtaja Jari Toivonen sanoo.

Julisteita vuosikymmenten takaa

Näyttelystä vastaava Toivonen kertoo, että vanhin julisteista on vuodelta 1939, jolloin Suomen Koripalloliitto aloitti toimintansa.

Mustavalkoinen kuva mainostaa Liettuassa pidettyjä EM-kisoja. Tuolloin Suomi osallistui ensimmäistä kertaa koripallon arvokisoihin Euroopan tasolla.

— 80 vuotta sitten suunniteltu juliste on yhä yllättävän ajankohtainen. Kuva varmaan toimisi varmaan nykypäivänäkin, jos se olisi värillinen.

Kasva isoksi, pelaa korista

Julisteryhmän työryhmässä on ollut mukana myös palkittu graafikko Viktor Kaltala, joka suunnitteli 1980-luvulla neliosaisen julistesarjan Kasva isoksi, pelaa korista. Toivonen kuvailee Kaltalan töitä taideteoksiksi, kun taas osa julisteista on toiminut puhtaasti markkinointi- ja viestintäkeinona.

— Julisteet on mielenkiintoinen tapa esitellä lajia hiukan erilaisesta näkökulmasta. Urheilulajien keskuudessa koripallo on ollut edelläkävijä arvomaailman välittäjänä.

Toivosen mukaan näyttely avaa myös graafikoiden suunnitteluprosessia sekä esittelee julisteiden taustahistoriaa.

Näyttelyssä on esillä muun muassa Viktor Kaltalan 1980-luvulla suunnittelema julistesarja.
Näyttelyssä on esillä muun muassa Viktor Kaltalan 1980-luvulla suunnittelema julistesarja.

Kotkasta valtakunnalliselle kiertueelle

Näyttely on ensin esillä Kotkassa, josta se jatkaa valtakunnalliselle kiertueelle. Seuraavat kaupungit ovat Lahti, Savonlinna ja Espoo.

Toivosen mukaan kiertue haluttiin aloittaa Vellamosta, koska tulevana kesänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Koripallomuseo avattiin Kotkassa.

— Tämä on kunnianosoituksemme Kotkaa kohtaan.

Kotkan kaupungin ja Kymenlaakson liiton aloitteesta perustettu museo toimi kauppakeskus Pasaatissa joulukuuhun 2012 asti. Sen jälkeen museo kutistui mininäyttelyksi Kotkan pääkirjaston aulaan. Sieltäkin tuli lähtö vuoden 2014 lopussa, minkä jälkeen näyttelytoiminta loppui Kotkassa kokonaan.

Toivonen kertoo, että tällä hetkellä Koripallomuseolla on pienimuotoista näyttelytoimintaa eri puolilla Suomea. Museota ollaan myös viemässä aiempaa digitaalisempaan suuntaan.

Juhlajulistenäyttely avoinna tiistaista perjantaihin 28.2. asti Tietokeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, Kotka. Vapaa pääsy.

Uusimmat uutiset