Kotka palkkaa konsulttiyhtiön hotellioperaattorin etsimiseen – Verkostojen käyttäminen ei ole tuottanut toivottua tulosta

Firmalle maksetaan työskentelykorvausta ja onnistumispalkkio, rahat saadaan takaisin maanvuokrana ja kiinteistöverona.

Raimo Eerola

Kantasataman maisema tulee muuttumaan, kun sinne nousee tapahtumakeskus ja ammattikorkeakoulun kampus. Kotkan kaupunki toivoo, että myös hotellioperaattori löytyy.
Kantasataman maisema tulee muuttumaan, kun sinne nousee tapahtumakeskus ja ammattikorkeakoulun kampus. Kotkan kaupunki toivoo, että myös hotellioperaattori löytyy.

Kotkan kaupunki palkkaa avukseen konsulttiyhtiön, jotta Kantasatamaan rakennettavalle hotellille löytyisi operaattori. Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että kaupunkisuunnittelu voi edetä konsulttiyhtiön hankkimisessa. Konsulttityötä varten varataan 45 000 euroa ensi vuoden talousarvioon.

Kantasataman hotellioperaattorin ja sijoittajan löytymistä on tähän saakka edistetty verkostojen kanssa. Hotellialan erityispiirteiden vuoksi ja aikataulun nopeuttamiseksi on kuitenkin nyt päädytty siihen, että tehtävään on syytä palkata asiaan erikoistunut asiantuntijayritys.

Firmalle maksetaan työskentelykorvausta ja onnistumispalkkio

Konsulttitoimialalla kustannukset jakautuvat yleensä työskentelykorvaukseen sekä mahdolliseen onnistumispalkkioon.

Kotkassa ajatellaan, että konsulttiyhtiö löytää operaattorin noin kuudessa kuukaudessa. Tällöin konsulttiyhtiön työkustannukset olisivat noin 30 000–48 000 euroa. Jos operaattori löytyy, työkustannusten lisäksi maksettavaksi tulee 100 000–200 000 euron onnistumispalkkio.

Operaattorihaun lisäksi edessä voi olla sijoittajahaku. Sen uskotaan vievän kutakuinkin yhtä paljon aikaa kuin operaattorihaku ja maksavan kutakuinkin yhtä paljon.

Kotkan kaupungin tiedotteen mukaan palkkioiden muotoutumiseen vaikuttavat yritysten palkkioperusteet sekä toteutuvan hotellihankkeen laajuus. Siksi kustannusarviot ennen operaattori- ja sijoittajahankintaa ovat vain suuntaa antavia.

Rahat saadaan takaisin maanvuokrana ja kiinteistöverona

Konsulttifirmalle kuluvat eurot on tarkoitus saada maanvuokratulona ja kiinteistöverona takaisin. Arvion mukaan kaupungille kertyy hotellista 200 000–250 000 euroa maanvuokraa ja kiinteistöveroa vuodessa.

Kaupungin tulopuolelle lasketaan myös se, että hotellin työntekijät maksavat veronsa kaupunkiin. Aluetaloutta puolestaan hyödyntää se, että hotellivieraat käyttävät alueen palveluita.

Hotellista ajatellaan olevan tulevalle tapahtumakeskukselle hyötyä. Kun läheisyydessä on hotelli, helpottuu erityisesti suurten ja pitkäkestoisten tapahtumien järjestäminen.