Kymenlaakson vuoden ensimmäinen vauva syntyi kiireellä — Alkutohinan jälkeen kaikki on hyvin ja pikkuherra on hurmannut niin vanhempansa kuin siskonsakin

Kimmo Seppälä

Kymenlaakson vuoden 2019 ensimmäinen vauva on poika Nakko. Hän painoi syntyessään 4088 grammaa ja oli 51,5 senttiä pitkä.

— Näyttää vähän Tähtien sodan Yodalta. Mutta tuskinpa hänestä Yodaa tulee, tuumii kouvolalainen Tarja Nakko pidellessään sylissään reilun vuorokauden ikäistä poikaansa. Nuori herra Nakko syntyi uudenvuodenpäivänä kello 2.07 ja on Kymenlaakson tämän vuoden ensimmäinen vauva.

Tarja Nakko ja hänen puolisonsa Tero Nakko olivat saapuneet Kouvolan Valkealasta Kymenlaakson keskussairaalaan jo vuoden 2018 viimeisenä päivänä. Synnytystä käynnisteltiin, mutta tilanne muuttui niin, ettei vauvalla enää ollutkaan erinomaiset oltavat.

— Hän syntyi sitten hätäsektiolla ja läksi joksikin aikaa vauvojen teholle ottamaan vähän happea. Tiistaina alkuillasta sain hänet tähän viereen, kertoo Nakko.

Vauvan isä oli saanut pojan syntymän jälkeen perinteiset kahvit. Äidillä ohjelmassa oli nukutuksesta herääminen.

— Puoli viiden, viiden aikaan aamuyöllä minut tuotiin tähän osastolle. Sen verran väsynyt olin kuitenkin, ettei oikein mitään mielikuvaa ole.

Isosiskon mikroautolle kenties uusi kuljettaja

Kotona Valkealassa pikkumiestä odottaa kaksi isosiskoa — 11-vuotiaat kaksoset. Tytöt tiesivät jo hyvissä ajoin saavansa nimenomaan pikkuveljen.

— Toinen oli innoissaan, toinen vähän mörtsi. Näytti kuitenkin sulavan, kun kävivät täällä veljeä katsomassa.

Perheen täydentyminen poikavauvalla on tiennyt myös vauvatarvikkeiden hankintaa. Kaksostyttöjen aikoinaan käyttämät vaatteet, hoitotarvikkeet ja lelut ovat jo hyvä tovi sitten lähteneet kiertoon. Osa tavaroista on palannut takaisin uutta tulokasta odoteltaessa, mutta ostettavaakin on ollut.

— Silloin oli paljon tyttökamaa. Nyt pitää olla pojalle sopivaa.

Autorataa Valkealaan ei ole ainakaan vielä viritelty, mutta:

— Siskon mikroauto siellä odottaa. Toinen tytöistä ajaa mikroautoa.

Kimmo Seppälä

Äidin ja pojan ensimmäinen yhteinen vuorokausi on sisältänyt tutustumista ja syömisen opettelua.

Vauvahommat olivat jo ehtineet unohtua

Ensimmäisen yhteisen vuorokautensa äiti ja poika ovat käyttäneet tutustumiseen ja syömisen harjoitteluun.

— Tyttöjen syntymästä on sen verran pitkä aika, että olin sopivasti ehtinyt unohtaa kaiken. Onhan tämä iso muutos. Kohtahan sen näkee, miten arki lähtee sujumaan.

Ennen vauvan syntymää Tarja Nakko oli ehtinyt aloittaa opinnot työn ohella.

— Meinasin kyllä niitä jatkaa, mutta saa nähdä. Kun on suuret suunnitelmat, niin eivätköhän ne pian kariudu, virnistää Nakko.

Paljon ikätovereita, hyvin vähän sukunimikaimoja

Pikkumies Nakko saanee tänä vuonna vajaat 50 000 ikätoveria. Vuonna 2017 Suomeen syntyi 50 139 vauvaa. Vuoden 2018 tammi–marraskuussa syntyi 43 786 lasta. Se on 2 712 lasta vähemmän kuin edellisvuonna vastaavana ajanjaksona.

Sukunimikaimoja tuoreella tulokkaalla on sen sijaan hyvin vähän.

— Onkohan meitä 17 vai 18. Sukunimihaustahan se selviää, sanoo Tarja Nakko.

Niin tosiaan selviää. Nakko on sukunimenä 5 miehellä ja 13 naisella.

Kimmo Seppälä

Tarja Nakon mukaan perheen uusi tulokas saa valita polkunsa itse. Vanhemmat tukevat, mutta eivät patista mihinkään tiettyyn muottiin tai suuntaan.

Perheen tuella ihan omalle polulle

Pieni herra Nakko saa äitinsä mukaan etsiä ja löytää oman polkunsa maailmassa. Vanhemmat ovat tukena ja turvana, mutta eivät aio ohjata lapsiaan mihinkään tiettyyn suuntaan.

— Toinen tytöistä on sanonut haluavansa kokiksi, toinen ilmoittanut menevänsä lukioon. Tämäkin herra saa ihan itse valita, mihin lähtee.