Joka kuudes tunnustaa rattiraivonneensa vuoden sisällä — ”Huonot tavat opitaan vanhemmilta”

aop

Silmitön rattiraivo ei hyödytä liikenteessä ketään.

Koulujen ja töiden alku näkyvät liikenteen vilkastumisena. Vilkkaassa liikenteessä tunteet saattavat kuumentua.

Noin kuudesosa suomalaisista on menettänyt malttinsa liikenteessä viimeisen vuoden sisällä, selviää Lähitapiolan teettämästä tutkimuksesta. Yhtä lailla noin joka viides kokee joutuneensa myös rattiraivon kohteeksi.

Kyselytutkimuksen mukaan eniten liikenteessä hermostuvat 15–24 -vuotiaat ja myös lapsiperheiden vanhempien maltti on koetuksella liikenteessä. Selvästi vähiten rattiraivoajia on yli 65-vuotiaissa.

— Yleisimmät syyt maltin menettämiseen liikenteessä ovat kiire sekä muiden tielläliikkujien aiheuttamat yllätykset, kun he eivät toimi sääntöjen mukaan tai odotetulla tavalla. Tunnekuohun vallassa kuskin keskittyminen herpaantuu ja aggressiivinen olotila voi johtaa äkkipikaisiin, huonoihin päätöksiin, toteaa Lähitapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen tiedotteessa.

Vanhemmilla merkittävä vaikutus asenteisiin

Karhulan Autokoulun Tommi Paldan kertoo, että omien vanhempien esimerkillä on suuri merkitys ajotapojen omaksumisessa.

— Sen huomaa nopeasti, kenen vanhemmat ovat kaahareita tai noitujia. Autokoulussa pystytään vaikuttamaan asiaan vain lyhyen aikaa, Paldan kertoo.

Autokoulussa asenteista liikenteessä puhutaan paljon ja kaiken aikaa. Malttia ja rauhallisuutta sekä oman tilan hallintaa korostetaan.

— Sen huomaa, että nuorilla on pelkoa liikennettä kohtaan ja jännitys siitä, mitä muut kuskit ajattelevat, kun itse ajaa hiljempaa, Paldan kertoo.

Paldan muistuttaa, että liikenteessä toisia huomioimalla kaikilla olisi helpompaa.

— On tehty tutkimuksia, että yhdeksän kymmenestä ärsyyntyy siitä, kun ajetaan perässä kiinni ilman turvaväliä. Silti yhdeksän kymmenestä myös tekee niin.

Muista lähteä ajoissa

Lähitapiolan Niemisen mukaan lääkkeet rattiraivoon ovat yksinkertaisia. Tärkeintä on lähteä ajoissa ja jättää pelivaraa omaan matka-aikaan. Tällöin tietyöt tai muut yllättävät viivästykset eivät uhkaa aikataulua.

— Muiden virheet ymmärrettävästi hermostuttavat, mutta me kaikki teemme joskus virheitä ja tämä pitää hyväksyä arjessa. Hyvään ennakoivaan ajamiseen kuuluu myös se, että varaudumme toisten virheisiin. Näin tilanteet eivät tule yllätyksenä eivätkä ne suotta nosta pulssia tai kiristä hermoja, Nieminen sanoo.

Koulujen alun myötä monet lapset kulkevat ensimmäistä kertaa itsenäisesti liikenteessä. Lapsien kulkiessa liikenteen seassa tulee kuskin olla erityisen tarkkaavainen ja kärsivällinen. On tärkeää, että huomio on täysin ympäröivässä liikenteessä, Lähitapiolasta muistutetaan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.