Chilikasveista kotietsintä Kotkassa – käräjäoikeus totesi poliisin toimet laillisiksi

Käräjäoikeus totesi, että kasvit poikkeavat ulkonäöltä melko paljon kannabiksesta. Kasvien kasvatustapa viittasi kannabikseen, joskin ikkunalauta on laittomaan kasvatukseen poikkeuksellinen alusta.

Sirkka Soukka

Kymenlaakson käräjäoikeudessa puitiin poliisin tekemää kotietsintää Kotkassa.
Kymenlaakson käräjäoikeudessa puitiin poliisin tekemää kotietsintää Kotkassa.

Chilikasvit aiheuttivat poliisin suorittaman kotietsinnän Kotkassa viime keväänä. Hätäkeskukseen oli tullut ilmoitus, jonka mukaan erään asunnon ikkunalaudalla oli kaksi kannabiskasvia muistuttavaa kasvia lampun alla.

Paikalle saapunut poliisipartio otti yhteyttä yleisjohtajana toimineeseen komisarioon. Tämä antoi määräyksen kotietsinnästä epäillyn huumausainerikoksen perusteella. Asuntoon päästyään poliisipartio huomasi, että kasvit eivät olleet kannabista, eikä enempiä toimenpiteitä tehty.

Asunnossa chilejä kasvattanut mies vei asian käräjäoikeuden tutkittavaksi. Käräjäoikeus antoi päätöksen syyskuun lopussa.

Asunnon haltija ei ollut paikalla

Chilejä kasvattaneen miehen mukaan kotietsinnälle ei ollut lain mukaisia edellytyksiä. Chilit olivat kasvaneet ikkunalaudalla kuukausia, eivätkä kasvit muistuta ulkonäöltään lainkaan kannabista. Mies ei ollut asunnossa kotietsinnän aikana.

Poliisin mukaan miestä yritettiin tavoittaa puhelimitse. Miehen mukaan hänen puhelimeen ei tullut soittoja poliisilta kuin vasta kotietsinnän jälkeen. Kotietsintä päätettiin suorittaa, sillä epäiltyihin huumausainerikoksiin liittyy todisteiden hävittämisen vaara. Tämä takia kotietsintää ei voitu viivyttää pitkään.

Kasveja ei voinut havaita kadulta käsin. Poliisi meni ensin hätäkeskukseen soittaneen henkilön asuntoon, josta kasvit näkyivät noin 30 metrin etäisyydeltä. Kasvien päällä oli valaisin ja kasvatuksessa käytettiin myös tuuletinta.

Tämän jälkeen poliisi meni toisen asunnon ovelle. Kun koputuksiin ei vastattu, poliisi meni asuntoon yleisavaimella. Poliisit havaitsivat sisälle päästyään, että kannabisepäily on aiheeton. Poliisit poistuivat toiselle tehtävälle ja jättivät asuntoon lapun. Asunnon haltija tavoitettiin lopulta puhelimella noin kahden tunnin kuluttua.

Kotietsinnästä ei yksityiskohtaisia määräyksiä

Asunnon haltija esitti käräjäoikeudelle todisteena valokuvia chilikasveista. Käräjäoikeus totesi, että kasvit poikkeavat ulkonäöltä melko paljon kannabiksesta. Kasvit olivat kuitenkin melko pieniä, eikä poliisin näköhavainto toisesta asunnosta voinut olla kovin tarkka. Kasvien kasvatustapa viittasi kannabikseen, joskin ikkunalauta on laittomaan kasvatukseen poikkeuksellinen alusta.

Käräjäoikeus tukeutui päätöksessään pakkokeinolaissa mainittuun ”syytä epäillä” -kohtaan. Oikeuden mukaan poliisilla oli syytä epäillä huumausainerikosta niiden seikkojen perusteella, jotka olivat tiedossa kotietsinnästä päätettäessä.

Käräjäoikeus viittasi myös Korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen (KKO 2017:20), jonka mukaan ”pakkokeinolaissa tai sen esitöissä ei ole ohjeistusta siitä, miten kotietsintä yksityiskohdissaan pannaan toimeen”.

— Pakkokeinolain esitöissä on todettu, etteivät kotietsintäpäätöksessä olevat määräykset voi käytännössä yleensä olla niin yksityiskohtaisia ja kattavia, että kotietsintää suorittaville poliiseille ei jäisi mitään harkintaa sen suhteen, mitä ja miten kohteessa tutkitaan, KKO totesi.

Pakkokeinokeinolain mukaan henkilölle on varattava tilaisuus olla kotietsinnässä saapuvilla ja kutsua siihen todistaja. Tilaisuutta ei tarvitse varata, jos se viivyttäisi merkittävästi kotietsinnän suorittamista.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että poliisilla oli oikeus mennä asuntoon ja asiassa meneteltiin lain edellyttämällä tavalla.

Luetuimmat