Ensimmäinen jänisruttotapaus varmistui kuolleesta rusakosta Kymenlaaksossa

Tauti voi tarttua herkästi myös ihmisiin, Ruokavirasto varoittaa.

Maarit Siitonen

Jänisrutto leviää parhaillaan rusakoiden ja metsäjänisten keskuudessa.
Jänisrutto leviää parhaillaan rusakoiden ja metsäjänisten keskuudessa.

Korkeakoskelta Kotkasta heinäkuussa löytynyt rusakko kuoli jänisruttoon. Ruokaviraston tutkimuksissa varmistui, että eläin kantoi jänisruttobakteeria.

Kymen Sanomat kertoi keskiviikkona, että jänisruttoepidemia on todennäköinen Kotkasta kesän mittaan löydettyjen jänisten kuolinsyy. Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtajan Erkki Pentinniemen mukaan on hyvin todennäköistä, että epidemia leviää myös Kouvolaan.

– Marjastajien ja muiden maastossa liikkuvien kannattaa tarkkailla mahdollisia kuolleita jäniksiä, koska ne voivat olla jänisruton kantajia.

Rusakolla oli voimakas yleisinfektio

Ruokaviraston tutkimuksissa rusakossa todettiin voimakas, äkillinen yleisinfektio. Sen perna oli voimakkaasti turvonnut ja verestävä. Keuhkoissa eläimellä oli nestepöhö ja verenvuotoja. Histologisessa eli kudosten mikroskooppisessa tutkimuksessa todettiin maksassa voimakas kuolioinen tulehdus ja sydänlihaksessa kuolioita.

Rusakko oli synnyttänyt poikasia ja se oli vielä imettävä. Sen ravitsemustila oli melko heikko, rasvakudosta ei ollut jäljellä, mutta lihakset olivat normaalikuntoiset. Bakteriologisessa tutkimuksessa todettiin maksassa, pernassa ja luuytimessä jänisruttobakteeri Francisella tularensis.

Jänisrutto voi tarttua myös ihmisiin

Jänisrutto eli tularemia on bakteeritauti, joka voi tarttua moniin eläinlajeihin ja ihmisiin. Bakteeri on voimakkaasti tautia aiheuttava ja se voi tarttua ihmiseen usealla eri tavalla.

Verta imevät hyönteiset voivat levittää bakteeria. Tartunnan voi saada myös hengityksen, limakalvojen tai haavojen kautta esimerkiksi käsittelemällä varomattomasti tautiin kuollutta eläintä. Tularemiaa esiintyy villieläimissä Suomessa pääasiassa loppukesällä.

Ruokavirastoon voi lähettää maastosta kuolleena löytyneitä jäniksiä tutkimuksiin. Eläintä on käsiteltävä suojakäsineet kädessä. Se kääritään paperiin ja pakataan pahvilaatikkoon. Matkahuollon kautta näytteen voi lähettää ilmaiseksi.

Uusimmat uutiset