Kotkan Rankissa lumensyvyys 25 senttiä, Kouvolan Anjalassa lähes 30 senttiä – Vakavia liikenneonnettomuuksia ei ole tullut tietoon Etelä-Kymenlaaksossa

Pekka Kimpanpää

Lumisade teki tienpinnoista paikoin melkoista pöpperöä tiistaina.
Lumisade teki tienpinnoista paikoin melkoista pöpperöä tiistaina.

Tiistain myräkkä kasasi muhkeita kinoksia Kymenlaaksoon. Kotkan Rankissa lumensyvyys oli tiistaina illalla 25 senttiä, Kouvolan Anjalassa 29 senttiä. Kymenlaaksossa lumipeite on kasvanut parissa vuorokaudessa toistakymmentä senttiä. Esimerkiksi Rankissa lumensyvyys oli vielä maanantaina10 senttiä.

Lumimyräkkä aiheutti paljon päänvaivaa liikenteessä tiistaina. Eri puolilla Suomea tapahtui kymmenittäin liikenneonnettomuuksia. Ajokeli maanteillä oli huono tai erittäin huono suuressa osassa maata sekä lumisateen että liukkaiden tienpintojen takia.

Lumisateen ja heikkojen ajokelien arvellaan jatkuvan maan eteläosissa aina keskiviikon iltapäivään asti, kertoo Ilmatieteen laitos. Sateita seuraavat loppuviikosta ankarat pakkaset myös etelässä, jossa lämpötilat laskevat alimmillaan 20–25 pakkasasteen tienoille torstaina ja perjantaina.

– 30 asteen pakkasiakin voi monin paikoin olla itä- ja pohjoisosissa jo vähän aikaisemmin, koska se kylmä tulee siltä suunnalta, kertoi päivystävä meteorologi Paavo Korpela STT:lle tiistaina alkuillasta

Tiistaina Seinäjoella sattui kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa henkilöauton kuljettaja ajoi nokkakolarin rekan kanssa. Onnettomuus tapahtui erittäin liukkaalla kelillä ennen puoltapäivää Nurmon kohdalla.

Etelä-Kymenlaaksossa viranomaisten tietoon ei ole toistaiseksi tullut henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia. Tiistaina aamulla bussi suistui tieltä Pyhtäällä. Kyydissä oli 10 matkustajaa, kukaan ei loukkaantunut.

Kaikkein runsainta lumisade oli tiistaina Uudenmaan alueella, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Uudellemaalle oli kertynyt päivän aikana iltaseitsemään mennessä noin 20–26 senttiä lunta, ja lisää oli odotettavissa illan ja yön aikana 10–15 sentin edestä. Paikoin sankkoja lumisateita oli vielä odotettavissa keskiviikon puolella yön ja aamun aikana.

– Kun keskiviikkoilta koittaa ja sää poutaantunut, Suomen lumisin paikka onkin Uudellamaalla, kertoi meteorologi Korpela tiistaina.

Kaikilla merialueilla on myös keskiviikkona voimassa varoituksia kovasta tuulesta.