Haminan Veteraanikotiin sittenkin viriketoimintaa — Haminan kaupunki hankkii tukipalvelut Kymsoten päätettyä lopettaa ne

Varsinkin yhteisruokailujen mahdollinen päättyminen huolestutti asukkaita ja omaisia, nyt ne jatkuvat.

Antti-Jussi Larvio

Veteraanikodissa jatkuvat myös tukipalvelut, kun Haminan kaupunki on päättänyt järjestää ne ostopalveluna.
Veteraanikodissa jatkuvat myös tukipalvelut, kun Haminan kaupunki on päättänyt järjestää ne ostopalveluna.

Haminan Veteraanikodin asukkaille on myös ensi vuoden alusta tarjolla tukipalveluja. Haminan kaupunki on tehnyt tukipalvelujen tuottamisesta sopimuksen haminalaisen TukiTeko Oy:n kanssa.

Tukipalvelut, kuten yhteiset ateriakattaukset, virikepalvelut ja neuvonta, uhkasivat loppua vuoden vaihteessa, kun Kymsote päätti vetää veteraanikodissa arkisin kello 8.00-16.00 työskennelleen lähihoitajan Kymsoten kotihoitopalveluihin. Siirron myötä henkilö ryhtyy tekemään kotikäyntejä eri kohteissa eikä ole enää päivittäin läsnä veteraanikodissa. Kymsote perusteli päätöstään käytäntöjen yhtenäistämisellä.

Asukkailta peritään tukipalveluista vuoden alusta palvelumaksua 70 euroa asuntoa kohti kuukaudessa.

Neljä tuntia arkisin

Haminan kaupungin henkilöstöpäällikkö Pia Nordmanin mukaan TukiTeko Oy ryhtyy tarjoamaan tuttuja tukipalveluja veteraanikodin asukkaille arkisin neljän tunnin ajan päivässä.

— Asukkaiden ja omaisten muodostaman työryhmän toiveissa oli erityisesti ateriajärjestelyjen eli kattauksen ja ruokailun ohjauksen järjestäminen päivittäin. Sitä pidettiin tärkeänä ja se kuuluu TukiTeko Oy:n henkilön tehtäviin. Lisäksi erilaiset virikepalvelut ja opastus järjestyvät myös jatkossa, Nordman sanoo.

Hänen mukaansa yrityksen kanssa on sovittu, että veteraanikodissa työskentelee pääsääntöisesti yksi ja sama henkilö, poikkeuksena lähinnä loma-ajat.

Sopimus vuoden 2021 loppuun

Asukkailta peritään tukipalveluista vuoden alusta palvelumaksua 70 euroa asuntoa kohti kuukaudessa, jolla tukipalveluostot rahoitetaan. Aikaisemmin maksu oli 105 euroa asuntoa kohti kuukaudessa.

Kaupungin ja TukiTeko Oy:n välisen sopimuksen mukaan yritys laskuttaa kaupungilta tukipalvelujen tuottamisesta arvonlisäverottomana 37,25 euroa tunnilta.

Tukipalvelusopimus on voimassa vuoden 2021 loppuun, jonka jälkeen tilanne päivitetään Nordmanin mukaan Kymsoten kanssa uudelleen.

Haminan Veteraanikoti on rakennettu vuonna 1999 ja siinä on 45 asuntoa. Asukkaita talossa on 50, joista veteraaneja kahdeksan ja veteraanien leskiä neljä.