Kotka siirtymässä hybridimalliin – Kaupunkiin perustetaan asioita valmisteleva elinvoimavaliokunta

Valiokunta ei päätä asioita, vaan toimii lautakuntarajat ylittävänä valmistelevana elimenä.

Ella Karttunen

Kotkan kaupunginvaltuusto kokoustaa syksyn Höyrypanimolla. Arkistokuva.
Kotkan kaupunginvaltuusto kokoustaa syksyn Höyrypanimolla. Arkistokuva.

Kotkan kaupungin päätöksentekoa ohjataan kohti hybridimallia. Lautakuntien rinnalle on tulossa uusi elinvoimavaliokunta. Valiokunta valmistelee asioita päätettäväksi eri lautakuntiin sekä kaupunginhallitukseen. Valiokunnalla ei ole päätösvaltaa, vaan se toimii lautakuntarajat ylittävänä, poikkihallinnollisena elimenä.

Lisäksi nykyisen hyvinvointilautakunnan tehtävät jaetaan kahtia. Osa tehtävistä siirtyy uuteen kasvatus- ja opetuslautakuntaan.

Nykyinen elinvoimalautakunta lakkautetaan kokonaan. Sen tehtävät jaetaan kaupunginhallituksen, hyvinvointilautakunnan ja elinvoimavaliokunnan kesken.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi periaatepäätöksen uudesta luottamushenkilöorganisaatiosta maanantaina.

Kaupunginhallituksen esitykseen tehtiin SDP:n valtuustoryhmän esityksestä joitakin viilauksia. Valiokunnassa jäseninä ovat valtuustoryhmien puheenjohtajat lisättynä varsinaisilla valtuutetuilla poliittiset voimasuhteet huomioiden. Lautakuntien, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen ensimmäiset puheenjohtajat ovat valiokunnassa mukana läsnäolo- ja puheoikeudella.

Muut valtuustoryhmät asettuivat tukemaan demareiden muutosesitystä, joskin perussuomalaiset ja vasemmistoliitto harkitsivat omia muutosesityksiä.

Valtuuston tekemän periaatepäätöksen pohjalta alkaa seuraavaksi kaupungin hallintosäännön muuttaminen niin, että uusi organisaatio aloittaa kesällä 2021.

Huoli "varjohallituksesta"

Valiokunta ei päätä, vaan päätökset tehdään lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa. — Mikko Almgren

Valtuutettujen puheenvuoroissa kiiteltiin asian valmistelua jossa valtuustoryhmiä on kuunneltu. Vaarana nähtiin se, että kaupunkiin muodostuu "varjohallitus".

– Tässä on sellaisia riskejä, että muodostuu "toinen kaupunginhallitus" eli samat henkilöt ovat valmistelemassa asioita, joista he myöhemmin päättävät. Hallintosääntöä uudistettaessa täytyy käyttää paljon tarkkuutta siinä, miten tämä oikeasti lähtee toimimaan, Juha Attenberg (vihr.) totesi.

Myös Sami Virtanen (sd.) painotti tarkkuutta hallintosäännön kirjoittamiseen.

– Mielestäni on itsestään selvää, että ne jotka aikanaan tulevat kuulumaan valiokuntaan, eivät voi olla lautakuntien puheenjohtajia tai kaupunginhallituksen jäseniä. Se pitää hallintosäännössä huomioida.

Mikko Almgren (kd.) ei ollut huolissaan "varjohallituksen" syntymisestä, kunhan asia valmistellaan hyvin.

– Valiokunta ei päätä, vaan päätökset tehdään lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa.

Joona Mielonen (vas.) kertoi suhtautuneensa aluksi epäillen hybridimalliin.

– Valmistelun yhteydessä olen vakuuttunut siitä, että tämä voisi itse asiassa parantaa poikkihallinnollista viestintää ja päättäjien yhteydenpitoa, missä on ollut paljon kehitettävää.

Uusimmat uutiset