Googlen pyrkii olemaan ensimmäinen hiilivapaa suuryritys vuoteen 2030 mennessä – Datakeskus Haminassa on tärkeä osa yhtiön ilmastotyötä

Google estää suuren osan datakeskusten hiilidioksidipäästöistä huipputeknologialla, josta yksi esimerkki on merivedellä toimiva jäähdytysjärjestelmä Haminassa.

Ella Karttunen

Googlen mukaan Haminan datakeskus on tärkeä osa yhtiön ilmastotyötä. Arkistokuva.
Googlen mukaan Haminan datakeskus on tärkeä osa yhtiön ilmastotyötä. Arkistokuva.

Hakukone Google on julkistanut uusia ilmastotavoitteita. Googlen tavoitteena on olla ensimmäinen aidosti hiilivapaa suuryritys vuoteen 2030 mennessä.

Yhtiö pyrkii ensimmäisenä suuryrityksenä maailmassa estämään kaikki yrityksen hiilipäästöt jo ennen niiden syntymistä. Google pyrkii toimimaan kaikkialla vuorokauden ympäri kokonaan paikallisesti tuotetulla hiilivapaalla energialla.

Googlen Suomen datakeskus Haminassa on tärkeä osa yhtiön ilmastotyötä sekä tavoitetta olla maailman ensimmäinen hiilivapaa suuryritys maailmassa.

– Haminan datakeskuksen energiankulutuksesta on vastattu suurimmaksi osaksi täysin hiilivapaalla paikallisella energialla jo vuodesta 2017, kommentoi Google Suomen viestintäpäällikkö Joakim Larsson tiedotteessa.

Datakeskus jäähtyy merivedellä

Google estää suuren osan datakeskusten hiilidioksidipäästöistä huipputeknologialla, josta yksi esimerkki on merivedellä toimiva jäähdytysjärjestelmä, joka oli ensimmäinen laatuaan maailmassa.

– Järjestelmä jäähdyttää datakeskusta Suomenlahden vedellä, ja se säästää valtavan määrän energiaa.

Larssonin mukaan Haminan kokemukset ovat erittäin tärkeitä nyt, kun Google aikoo tehdä yrityksen toiminnasta täysin hiilivapaata ympäri maailman.

– Energiatehokas ajattelutapamme Haminassa toimii inspiraationa, kun otamme uusia vihreämpiä toimintatapoja käyttöön. Olemme ylpeitä, että Google voi kutsua Haminaa kodikseen ja olla osa suomalaista yhteiskuntaa, Larsson toteaa.

Hakukonejätti on myös hyvittänyt kaikki koko yrityksen vuonna 1998 alkaneen historian aikana syntyneet hiilidioksidipäästöt ja mitätöinyt yhtiön hiilimenneisyyden ja velan ensimmäisenä suuryrityksenä maailmassa.

Luetuimmat