Karhulan linja-autoasema aiotaan purkaa, koska rakennus on niin huonossa kunnossa — Ikkunoihin laitetut levyt saavat koristeikseen maalaukset

Kiinteistöpäällikkö Hannu Tukonen Matkahuolto Oy:stä toteaa, että linja-autoasemamalli on purkautunut, nyt rakennetaan joukkoliikennekeskuksia. Kotkan kaupunki keksii maa-alueelle monenlaista käyttöä.

Raimo Eerola

Hannu Tukonen arvioi, ettei linja-autoasemaa päästä purkamaan vielä tänä vuonna.

Karhulan linja-autoasema aiotaan purkaa. Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Matkahuolto Oy:n kiinteistöpäällikkö Hannu Tukonen kertoo, että parhaillaan on käynnissä prosessi purkuluvan saamiseksi.

— Kyllä, tavoitteenamme on purkaa kyseinen rakennus. Osakkaina yhtiössä olevilla Matkahuollolla, Pohjolan Liikenteellä ja Kotkan kaupungilla ei ole enää toimintaa sen tiloissa ja olemme jo jonkin aikaa suunnitelleet rakennuksen purkamista.

Uusia toimijoita rakennukseen ei sen kunnon vuoksi kannata enää houkutella.

— Rakennuksen tekninen kunto on heikko. Maa-alue kuuluu Kotkan kaupungille, joka sitten päättää, miten se käyttää sen tulevaisuudessa. Rakennushan on ollut hyvällä paikalla. Mutta ei mennä asioiden edelle, ensin pitää saada se purkulupa, naurahtaa Tukonen.

Tukonen arvioi, ettei linja-autoasemaa päästä purkamaan vielä tänä vuonna.

— Tuskin se sen nopeammin onnistuu. Nythän rakennus on laitettu niin sanotusti kylmäksi, ettei siitä tule omistajille yhtään ylimääräisiä kuluja.

Matkustamisen palvelut muuttuvat

Tällä hetkellä Matkahuolto toimii Kotkassa asiamiesvetoisesti Helilän Teboililla.

— Vanha linja-autoasemamalli on purkautunut. Ennen Matkahuollon tiloista sai liput, matkaeväät ja paketit. Nyt rakennetaan joukkoliikennekeskuksia, joista voi lähteä matkalle junalla, bussilla ja taksilla. Ihmiset kaipaavat odotustiloja ja yleisiä wc-tiloja, mutta mitään suurta rakennusta ei välttämättä tarvita.

Tukonen ei vielä tiedä millaisiksi Matkahuollon palvelut tulevaisuudessa muodostuvat Kotkassa.

— Jokaisella paikkakunnalla on oma tilanteensa. Katsotaan, mitä Kotkan Kantasatama tuo tullessaan, toteaa Tukonen.

Paikka uudelle koululle tai kirjastolle?

Kotkan kaupunki on käynnistämässä Karhulan osayleiskaavan yleissuunnitelmaa. Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen keksii helposti linja-autoaseman purkamisen jälkeen tyhjäksi jäävälle alueelle paljon erilaisia käyttömahdollisuuksia.

— Meillä on olemassa paljon liikkuvia elementtejä. Selvitämme Karhulan koulutarpeita, kirjasto on vailla paikkaa, miten linja-autoliikenne hoidetaan tulevaisuudessa ja uusien asuntojen tarve Karhulassa pitää sekin selvittää, luettelee Hannonen.

Hannonen miettii myös sitä, olisiko mahdollista koota useita erilaisia palveluja samaan paikkaan.

— Kaikki pitää vain saada fiksuille paikoille.

Levyt ikkunoissa odottavat taidetta

Tällä hetkellä Karhulan linja-autoaseman ikkunat on peitetty levyillä ettei kukaan riko ikkunoita tai loukkaa itseään.

— Kotkan kaupungin nuorisotoimella oli hauska idea levyjen maalaamisesta. Saa nähdä minkälaisia taideteoksia he saavat aikaan, miettii Tukonen.

Kotkan kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen kertoo, että linja-autoaseman levytetyt ikkunat on tarkoitus maalata täyteen seinämaalauksia.

— Maalata saa ihan kuka haluaa ja tarkoitukseen nimenomaan valmistetut Molotow-maalit tarjoaa Kotkan nuorisotyö. Maalaaminen tapahtuu juhannuksen jälkeisellä viikolla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

Maalaamisesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua ja kysellä asiasta laittamalla sähköpostia osoitteeseen toni.raukola@kotka.fi.

Luetuimmat