Kymen Sanomat seurasi Kymsoten tiedotustilaisuutta – Katso tästä viimeisimmät tiedot uusista koronan rajoitustoimista Kymenlaaksossa

Uudet rajoitukset ja suositukset astuvat voimaan keskiviikkona, kokoontumisrajoitus jo tiistaina.

Riitta Ketola

Kymenlaaksossa otetaan käyttöön koronarajoituksia keskiviikkona.
Kymenlaaksossa otetaan käyttöön koronarajoituksia keskiviikkona.

Kymsote tiedottaa Kymenlaaksoa koskevista rajoitustoimista tänään kello 10. Kymen Sanomat seuraa tiedotustilaisuutta reaaliajassa. Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä tai tekstimuodossa tästä päivittyvästä artikkelista.

Tiedotustilaisuudessa kerrotaan Kymsoten, Kymenlaakson kuntien ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston valmistelemista rajoitustoimista epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Rajoitusten ja suositusten on tarkoitus tulla voimaan keskiviikkona 2. joulukuuta kolmen viikon ajaksi. Kokoontumisrajoitus alkaa jo tiistaina.

-----

10.38 Tilaisuus päättyy.

10.37 Avin rajoitusten mukaan tapahtumapuoli suljetaan kokonaan, sisäliikuntapaikat, kirjastoista suljetaan osa tiloista. Lainaus ja palautus toimivat. Kirjastoautojen liikennöinti keskeytetään. Nuorisotalot suljetaan. Museoissa kävijämäärä rajoitetaan kymmeneen.

Lukiot siirtyvät etäopetukseen.

10.36 Kymenlaaksossa hoivakodeissa ei ole tällä hetkellä todettuja koronatapauksia.

10.34 Hoivakotivierailut pitää sopia etukäteen henkilökunnan kanssa. Henkilökunta antaa ohjeet turvallisesta vierailusta. Kaikki oireet ovat este vierailulle. Mäntymaa suosittelee miettimään  myös, onko mahdollista pitää yhteyttä hoivakodissa olevaan omaiseen muutoin kuin käymällä paikalla.

Kasvomaskia käytetään koko vierailun ajan ja noudatetaan turvavälejä.

10.33 Mäntymaan mukaan Kymenlaaksossa ollaan koronan suhteen samassa, yhtä vakavassa tilanteessa nyt kuin keväällä.

10.31 Perusopetuksessa mietitään, aloitetaanko yläkoululaisten maskinkäyttö. Mäntymaan mukaan alakoululaisten siirtyminen käyttämään maskia laajasti on vaikeaa, koska lapsille sopivia maskeja on hankalasti saatavissa.

10.29 Matkustamisessa kyseessä on kolmen viikon suositus. Mäntymaan mukaan suositellaan, että kaikkea liikkumista kodin ulkopuolella vältettäisiin, koska tautiriski on kaikkialla olemassa. Kokoontuessa on syytä noudattaa henkilörajoitusta ja välttää perhepiirissäkin koronan turvasääntöjen rikkomista.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden ja suositusten mukaan Kymenlaaksossa on noudatettu toisen asteen etäopetukseen siirtämistä. Perusteita perusopetuksen siirtämiseen etäopetukseen ei nyt ole.

Peleihin ja otteluihin voi ottaa vain alle 10 henkilöä.

Sisäliikuntapaikat suljetaan kolmeksi viikoksi.

Ammattilais- ja huippu-urheilun osalta pyritään löytämään ratkaisuja, jotta harjoittelu häiriintyisi mahdollisimman vähän.

Alle 15-vuotiaiden harrastustoiminnassa voidaan käyttää harkintaa, suositellaan harjoituksia vain ulkotiloissa.

Sirviö: KTP:n ja PeKan kanssa on kaksi vaihtoehtoa: pelejä siirretään tai ne pelataan ilman katsojia.

10.24 Perusopetus ja päivähoito jatkuvat nykyisellään. Toisen asteen opinnot siirtyvät etäopetukseen, vain näyttökokeet säilyvät.

10.20 Nyt voimaan tulevat rajoitukset ovat voimassa 22. joulukuuta saakka. Kokoontumisrajoitus 20. joulukuuta asti.

10.18 Esa Sirviö sanoo, että poikkeustilanteessa yhteinen Kymsote on auttanut yhtenäisten ja maakunnallisten ohjeiden laatimisessa. Kotkassa kokoontuu valmiusjohtoryhmä, joka käy läpi rajoituksia. Niitä laitetaan täytäntöön tämän ja huomisen päivän aikana.

Sirviön mukaan rajoitukset voivat tuntua rajuilta, mutta jokaisen on hyvä ymmärtää tilanteen vakavuus. Osalle sairastuneista korona on hengenvaarallinen tauti ja siksi jokaisen pitää nyt huomioida muut ihmiset.

10.15 Marita Toikka kertoo Kouvolan kaupungin palveluiden tiedottavan myöhemmin tänään rajoitustoimista. Toikka muistuttaa, että jokaisen on tärkeää toimia vastuullisesti, jotta pääsemme vähitellen palaamaan normaalielämään. Maskien käyttöä suositellaan vahvasti. Kaikki suojauskeinot on nyt perusteltua ottaa käyttöön.

Toikka toivoo, että kolmen viikon ajan ohjeita noudatettaisiin.

10.13 sairaaloissa vierailut ovat mahdollisia vain poikkeustapauksissa. Hoivakodeissa voi edelleen vierailla varotoimia noudattaen.

10.11 Kirjaston aukioloaikoja rajoitetaan. Lainaaminen on mahdollista, mutta esimerkiksi lehtisalit suljetaan. Museoiden asiakasmäärää rajoitetaan.

Kauppakeskusten yleiset tilat ja leikkipaikat suositellaan suljettavaksi kolmeksi viikoksi.

Ryhmäharrastustoiminnassa kaikki aikuisten ja yli 15-vuotiaiden joukkoetoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Alle 15-vuotiaiden ryhmäliikuntaa vain ulkotiloissa.

10.07 Aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yli 10 hengen tilaisuudet on kielletty. Käsihygienia ja yskimiseen liittyvä hygienia, vahva suositus käyttää kasvomaskia julkisissa tiloissa ja suositus toisen asteen oppilaitosten lähiopetuksen maskikäytöstä on edelleen voimassa.

Etätyötä suositellaan aina, kun se on mahdollista järjestää. Myös työpaikoilla suositellaan käytettäväksi kasvomaskia.

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei suositella.

Liikkumista perhepiirin ulkopuolella ja varsinkin niille alueille, joissa koronatilanne on vaikeampi kuin Kymenlaaksossa - eli varsinkin Uudellamaalla - ei suositella. Mäntymaa vetoaa siihen, ettei Venäjälle matkustettaisi.

10.05 Koronarajoitusten toivotaan vaikuttavan siihen, että terveydenhoitoalan henkilöstö pystyisi pitämään vapaitaan joulunaikaan. Uusilla rajoituksilla pyritään rajoittamaan pandemiaa, jotta voitaisiin elää niin normaalia elämää kuin mahdollista. Mäntymaa peräänkuulutti tilanteeseen talvisodan henkeä. Sitkeyttä ja kestävyyttä tilanteen hoidossa tarvitaan, rokotteesta ei tule nopeaa apua.

10.02 Mäntymaa kertoo koronatilanteen kiihtymisvaiheen rajoituksista huolimatta huonontuneen Kymenlaaksossa. Viime vuorokauden aikana on tullut ilmi 8 tapausta, sairaalahoidossa on 2 potilasta.

10.00 tiedotustilaisuus alkaa. Tilaisuudessa on paikalla Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa. Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka osallistuvat etäyhteydessä.

Juttua muokattu 1.12. klo 12.10: Tarkennettu kokoontumisrajoituksen alkamisaikaa ja sitä, että julkisten tilojen sulkeminen on rajoitustoimi, ei suositus.

Juttua muokattu 1.12. klo 13.41: Kymsote korjannut tiedotettaan aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminnasta.