Kotkalainen Roosa Järvenpää kerää ja vie satoja villasukkia Koksin koronahoitajille: "Sukat ovat muistutus ihmisten kiitollisuudesta"

Valtakunnallisessa Kärkitaistelijasukat-keräyksessä villasukkia koristaa sydän.

Roosa Järvenpää

Sukkaparit pakataan minigrip-pusseihin, joihin laitetaan mukaan tieto sukkien koosta ja pesuohjeet.
Sukkaparit pakataan minigrip-pusseihin, joihin laitetaan mukaan tieto sukkien koosta ja pesuohjeet.

Kotkalainen Roosa Järvenpää toimitti kaksi viikkoa sitten 50 paria villasukkia Kymenlaakson keskussairaalaan.

– Toimin kärkitaistelijasukkien kerääjänä Kymenlaakson keskussairaalaan. Vein sukkia 3B-osaston eli koronaosaston henkilökunnalle.

Sukkia koronahoitajille

Idea sukkakeräyksestä lähti suositun lähihoitajan ja sukkasuunnittelija Jonna Nordströmin Facebook-ryhmästä.

Villasukkarakkautta By Jonna -ryhmässä syntyi maaliskuun lopussa ajatus, voisiko koronatilanteen takia järjestää villasukkakeräyksen koronapotilaiden parissa työskenteleville hoitajille.

Pian Nordströmin perustamassa Kärkitaistelijasukat By Jonna -ryhmässä etsittiin vapaaehtoisia kerääjiä. Järvenpää ilmoittautui mukaan huomattuaan, että Kotkan suunnalla ei ollut vielä kerääjää.

– Työskentelen itse keskussairaalassa sairaanhoitajana akuutissa varahenkilöstössä ja olen käsityöihmisiä, joten oli pakko lähteä mukaan, kertoo Järvenpää.

Roosa Järvenpää

– Sukat ovat muistutus ihmisten kiitollisuudesta hoitajia kohtaan, toteaa Roosa Järvenpää.
– Sukat ovat muistutus ihmisten kiitollisuudesta hoitajia kohtaan, toteaa Roosa Järvenpää.

Villasukkia postilaatikossa

Tällä hetkellä valtakunnallisessa ryhmässä on jo 2750 jäsentä ja sukkia on tullut valtavia määriä. Järvenpäänkin kotona sairaalaan kuljettamista odottaa vielä yli sata sukkaparia.

– Ihmiset ovat lähteneet innokkaasti mukaan keräykseen. He ovat toimittaneet minulle sukkia postilaatikkoon, olen hakenut sukkia ihmisiltä ja miehenikin on osallistunut niiden noutamiseen.

Lahjoituskohteet valittiin äänestämällä. Ryhmässä pohdittiin, millä sairaaloiden osastoilla olisi koronan takia kiireisintä.

– Seuraavaksi vien sukkia päivystykseen sekä teho- ja valvontaosastoille. Uskon, että kauttani tulee kulkemaan noin 250 paria sukkia.

Järvenpää kertoo, että sukat on ovat saaneet lämpimän vastaanoton.

– Joku on kyllä ihmetellyt, että miksi juuri villasukkia. Sukat ovat muistutus ihmisten kiitollisuudesta hoitajia kohtaan.

Sydän merkiksi sukkiin

Sukat saavat olla malliltaan sellaisia, millaisia kukakin haluaa tehdä. Yhdistävänä tekijänä niissä on silmukoitu pieni sydän, joka on helppo tehdä sukkiin vaikka jälkikäteen.

– Sukkaparit pakataan minigrip-pusseihin, joihin laitetaan mukaan tieto sukkien koosta ja pesuohjeet.

Valtakunnallinen ryhmä löytyy Facebookista nimellä Kärkitaistelijasukat by Jonna.