Tämän vuoden influenssarokote täysi huti — Haminassa liikkeellä B-influenssaa, johon rokote ei näytä vaikuttavan lainkaan

Kahdella Haminan hoivaosastolla jyllää influenssaepidemia. Myös suuri joukko rokotettuja työntekijöitä on sairastunut.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Yleisimmän kausi-influenssarokotteen saaneet eivät ole välttämättä suojassa influenssalta. Viruskannan valinta rokotteeseen on epäonnistunut niin, että kymmeniä rokotteen saaneita on sairastunut influenssaan Haminassa. Taudin odotetaan leviävän laajemmaksi epidemiaksi lähiviikkojen aikana.
Haminassa kyse on osastoepidemiasta. Potilailla on todettu B-influenssa. Sairastuneita on ollut kahdella eri hoivaosastolla. Ensimmäiset tautitapaukset havaittiin potilaissa viime viikon torstaina. Viikonlopun aikana tilanne ryöpsähti epidemiaksi.
— Pidempiaikaisten potilaiden osastolla sairastuneita on neljä, intervalliosastolla taudin kourissa on tällä hetkellä yhdeksän henkilöä. Intervalliosastolle ei oteta toistaiseksi uusia potilaita, siellä on tällä hetkellä hoidettavana 12 henkilöä, vanhustyön lääkäri Olli-Pekka Säde kertoo.
Kaikkia sairastuneita ei ole testattu, sillä oireet ovat olleet niin selvät. Kaikilta testatuilta on kuitenkin löytynyt B-influenssaa. Kausi-influenssarokote ei tehoa siihen Säteen mukaan lainkaan.
— En ole koskaan nähnyt vastaavaa kausi-influenssarokotteen pettämistä. Tauti lyö täysin läpi.
Myös yli kymmenen henkilökunnan jäsentä on sairastunut, tiistain mittaan tautitapauksia ilmeni lisää. Lähes kaikki heistä ja suurin osa potilaista on rokotettu kausi-influenssarokotteella.
— Tässä on nyt osastojen esimiehillä todellinen haaste saada homma pyörimään. Jouluna ovat muutenkin kaikki sijaiset töissä lomien takia.

Levinnee lähiviikkoina

Influenssan odotetaan leviävän laajemmalle lähiviikkojen aikana. Kouvolassa on liikkeellä A-influenssaa, sielläkin osastoepidemiana. Influenssatapausten määrät ovat nousemassa hitaasti, mutta leviäminen on nopeaa.
Kymenlaakson tartuntataudeista vastaava infektioylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa tiedotteessaan saman, minkä Säde. Ennusteet rokotteiden osuvuudesta eivät lupaa hyvää.
 — Muualla on arvioitu vallalla olevan A-influenssan H3N2:n olevan niin muuntunut, ettei rokotekanta ole ihanteellinen. Samoin B-influenssan suhteen näyttää siltä että vallalla on Yamagata-haaraa kun rokotteessa on Victoria, eli B-influenssaan rokote ei ole oikein osunut. Odotettavissa on että rokotettujakin sairastuu, myös henkilökuntaa, kuten Haminassa on käynyt.

Influvac yleisin

Heikoksi arvioitu rokoteteho koskee erityisesti kolmesta viruskannasta koostuvaa Influvac-rokotetta, joka on selkeästi yleisin kausi-influenssarokote Suomessa. Käytössä on kuitenkin myös neljää viruskantaa sisältäviä rokotuksia, joita on jaettu esimerkiksi työterveydenhuollossa ja yksityisellä puolella. On mahdollista, että niiden rokotesuoja on parempi, tarkkoja arvioita asiasta ei kuitenkaan toistaiseksi ole annettu.

Luetuimmat