Kotkan ja Kouvolan välillä kulkee arkisin vain yksi bussi päivässä, viikonloppuna ei sitäkään – Korona vei matkustajat:"Mikään alan yritys ei halua ajaa kannattamattomia vuoroja"

Korona ja sen aiheuttamat etätyöt ja -opiskelu ovat vähentäneet matkustajamääriä merkittävästi. Toimitusjohtaja Asta Vuorela Liikenne Vuorelasta toteaa, että liikenneyrittäjän on helppo joutua vuoro- ja matkustajamäärien muodostamaan oravanpyörään.

Raimo Eerola

Bussivuorot Kotkan ja Kouvolan välillä ovat vähentyneet lähes olemattomiin. Arkistokuva.
Bussivuorot Kotkan ja Kouvolan välillä ovat vähentyneet lähes olemattomiin. Arkistokuva.

Kotkalaisessa Facebook-ryhmässä havahduttiin tällä viikolla siihen, että Kotkan ja Kouvolan välinen bussiliikenne on kutistunut olemattomiin.

Kaupunkien välillä liikkuu arkipäivinä vain Liikenne Vuorelan nopea vuoro, joka lähtee Kouvolasta kohti Kotkaa kello 7.30, pysähtyy Karhulassa kello 8.25 ja jatkaa matkaansa Haminaan. Iltapäivällä kello 14 lähtee Haminasta tullut bussi Karhulasta kohti Kouvolaa.

– Mikään alan yritys ei halua ajaa kannattamattomia vuoroja. Hyvin vähäistä on matkustaminen ollut meidän nopealla vuorollakin sen alkuaikoina. Odotamme, että tilanne parantuisi. Jos se ei parane, joudumme tekemään muutoksia vuoroihimme, kertoo toimitusjohtaja Asta Vuorela Liikenne Vuorelasta.

Bussiyhteys Tampereelle katkesi

Pari viikkoa sitten Väinö Paunu Oy lopetti ihmisiä Kotkasta Kouvolan ja Lahden kautta Tampereelle kuljettavan vuoronsa. Facebook-ryhmässä ihmeteltiin tutun vuoron katoamista.

– Matkustajamäärämme ovat pienentyneet järkyttävän paljon loma-ajan päätyttyä ja koronatartuntojen määrän kasvaessa. Olen kuullut muidenkin liikennöitsijöiden puhuvan samaa. Kotkasta Tampereelle ajettu vuoro ei ollut erilainen kuin muutkaan vuorot, toteaa liikennepäällikkö Tommi Arvonen Väinö Paunu Oy:stä.

Noora Palola

– Koronan vuoksi monet työskentelevät ja opiskelevat nyt etänä ja se on vähentänyt matkustajien määrää, kertoo Asta Vuorela. Arkistokuva.
– Koronan vuoksi monet työskentelevät ja opiskelevat nyt etänä ja se on vähentänyt matkustajien määrää, kertoo Asta Vuorela. Arkistokuva.

Etätyöt pienensivät matkustajamääriä

Koronatilanne on vaikuttanut paljon bussien matkustajamääriin.

– Joukkoliikenne koetaan vaaralliseksi, mutta ihmiset eivät siltikään käytä maskeja. Koronan vuoksi monet työskentelevät ja opiskelevat etänä ja se on vähentänyt matkustajien määrää, kertoo Vuorela.

Myös Arvonen kertoo etätöiden ja -opiskelun vaikuttaneen matkustajamääriin.

– Seuraamme tilannetta ja sitä, miten se muuttuu.

Oravanpyörään on helppo joutua

Vuorela toteaa, että liikenneyrittäjät voivat helposti joutua oravanpyörään.

– Pitää olla erilaisia palvelutasoja. Jos vuoroja on vähän, niitä ei opita käyttämään ja jos vuoroilla on vähän matkustajia, joudutaan niitä karsimaan.

Vuorela sanoo, että yrityksessä otetaan mielellään vastaan asiakkaiden toiveita.

– Meillä on nytkin nettisivuillamme palvelukysely. Se suuntautuu muulle alueelle, mutta kyselyssä on kohta, johon vastaaja voi kirjoittaa vapaasti ja kotkalaisetkin voivat käydä siellä kertomassa bussivuoroihin liittyviä toiveitaan.

Luetuimmat