Kantasataman tapahtumakeskus läpi valtuustossa: Urheilutapahtumat mahdollistava laajennus hyväksyttiin äänestyksen jälkeen

Valtuusto hyväksyi tapahtumakeskuksen hankesuunnitelman. Kaupunginhallitus sai valtuutuksen jatkaa hankkeen viemistä eteenpäin.

JKMM Arkkitehdit

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi Kantasatamaan suunnitellun tapahtumakeskuksen hankesuunnitelman maanantaina.
Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi Kantasatamaan suunnitellun tapahtumakeskuksen hankesuunnitelman maanantaina.

Kantasatamaan suunniteltu tapahtumakeskus on yhden askeleen lähempänä toteutumista. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että se valtuuttaa kaupunginhallituksen jatkamaan tapahtumakeskuksen eteenpäin viemistä.

Päätös syntyi useiden äänestysten jälkeen. Merkittävin muutos kaupunginhallituksen alkuperäiseen esitykseen oli tapahtumakeskuksen koon kasvattaminen 650 neliömetrin verran. Lisäys mahdollistaa joukkueurheilutapahtumien, kuten koripallo-otteluiden, järjestämisen.

Alkuperäisessä hankesuunnitelmassa tapahtumakeskuksen koko on reilut 7 000 neliötä ja hintatavoite enintään 20 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on 20,8 miljoonaa euroa.

Maanantaina valtuustolle esiteltiin Cursorin rahoitettavaksi suunniteltu yrityskeskus, jonka tila olisi 1 200 neliömetriä. Yrityskeskuksen kustannusarvio on 3,4 miljoonaa euroa.

Lisää tilaa urheilutapahtumille

Ennen päätöksentekoa kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen selvitti tapahtumakeskuksen muutostarpeita, jotta siellä voitaisiin järjestää joukkueurheilutapahtumia. Viime viikolla laadittuun suunnitelmaan malliksi oli piirretty koripallokenttä, mutta paikalla voitaisiin järjestää muidenkin lajien tapahtumia.

— Salitilaa on kasvatettu runsaat 200 neliömetriä, aulatilaa kasvatettu ja varastotilaa lisätty. Kaikkiaan tarvittava laajennus on 650 neliömetriä. Tällöin tapahtumakeskuksessa olisi kansainvälisesti mitoitettu koripallokenttä, Hannonen kertoi.

Yhteensä laajennettuun versioon tulisi yli 2 000 istumapaikkaa tai 3 800 seisomapaikkaa. Tilat olisi jaettavissa tai yhden suuren tapahtuman käytössä kokonaan. Laajennetussa mallissa olisi ravintola- ja palveluosan päällä pysyvä, nouseva katsomo noin 800 henkilölle ja lisäksi 600 henkilön ulosvedettävä alakatsomo ja tarvittaessa 600 henkilön lisäkatsomo.

Laajennuksen perusteina olivat tapahtumajärjestäjien laajempi kiinnostus, tilojen monipuolisuus sekä kerralla riittävän suuren urheilutilan rakentaminen.

Kokonaiskustannuksia laajennus nostaisi Hannosen mukaan noin 3 miljoonaa euroa, mikä on hänen mukaansa todella edullista verrattuna siihen, että Kotkaan rakennettaisiin joskus jokin muu suuri urheilutila.

Rakentamiskulujen lisäksi myös rakennuksen käyttökustannukset kasvaisivat.

— Laajentaminen merkitsisi noin 100 000 euron lisäkuluja vuodessa, Hannonen sanoi.

Cursor etsii kiinnostuneita yrityskeskukseen

Valtuutetuille kerrottiin myös yrityskeskuksesta, jota suunnitellaan tapahtumakeskuksen yhteyteen. 3,4 miljoonan euron kustannuksista vastaisi kehitysyhtiö Cursor.

Toimitusjohtaja David Lindström kertoi Cursorin olleen yhteydessä noin sataan yritykseen. Tavoitteena on saada uutta liiketoimintaa Kotkaan.

— Yhtään nimeä ei ole vielä paperissa. Osaa kiinnostaa, mutta odottavat lisää tietoja hankkeesta, Lindström sanoi.

Uusien tietojen kuulemisen jälkeen valtuusto piti noin 20 minuutin mittaisen tauon, jonka aikana valtuustoryhmät keskustelivat linjastaan.

Esityksissä palautus valmisteluun ja koko hankkeen hylkääminen

Jani Paananen (ps.) esitti hankesuunnitelman palauttamista uudelleen käsiteltäväksi. Äänin 45—6 esitys kaatui. Myöhemmin kokouksessa Vesa Levonen (kesk.) esitti koko hankesuunnitelman hylkäämistä, mutta esitys hävisi äänin 44—6.

Mika Arola (kok.) esitti tapahtumakeskuksen laajentamista siten, että siellä olisi mahdollista järjestää myös suuria urheilutapahtumia. Arolan esitys sai kannatusta yli puoluerajojen ja sai äänestyksessä 43 ääntä neljän äänestäessä laajennusesitystä vastaan ja neljän äänestäessä tyhjää.

Sami Virtanen (sd.) esitti listan lisäyksiä hankesuunnitelmaan. Kaikki hyväksyttiin äänestysten jälkeen. Lisäyksiin kuului muun muassa se, että toteuttamissopimuksen allekirjoittaminen edellyttää hotellioperaattorin tai -investoijan sopimuksessa mukana olemista. Yrityskeskus pitää toteuttaa ensisijaisesti ulkopuolisen sijoittajan toimesta tai Cursorin kiinteistöomaisuuden myymisestä saatavilla tuloilla.

— Lisäksi esitän pöytäkirjaan liitettävän toivomuksen, että kaupunginhallitus määrittelee hankkeen ohjausryhmän toteuttamisvaiheen työskentelylle tavoitteet sekä määrittelee vastuuhenkilöt vastuualueineen oman organisaation sisällä, Virtanen totesi.

Kampukselle ja tapahtumakeskukselle toivottiin samaa valmistumisaikaa

Joona Mielonen (vas.) ja osa vasemmistoliiton valtuustoryhmästä esitti, että kaupungin pitäisi selvittää investointivaihtoehtoja 20 miljoonalle eurolle ennen päätöstä tapahtumakeskuksesta.

Juha Attenberg (vihr.) puolestaan esitti, että tapahtumakeskuksen ja XAMKin kampuksen suunnittelu ja rakentaminen pitäisi suorittaa samanaikaisesti ja ne tulisi ottaa käyttöön kuuden kuukauden sisällä. Molemmat esitykset kaatuivat äänestyksessä.

Valtuusto keskusteli aiheesta vilkkaasti ja päätöksen tekemiseen kului runsaat kaksi tuntia.

— Täällä ollaan tänään aika pitkälti päättämässä kotkalaisen urheilun puolesta, totesi Pekka Posti (sd.).

Postin mielestä keskustelu siitä, että 20 miljoonaa euroa pitäisi käyttää kouluihin, on mukava kuulla, mutta sekään ei pienentäisi kaupungin mittavaa investointiohjelmaa tulevina vuosina.

— Tapahtumakeskuksen tuotto tulee varmasti olemaan suurempi kuin 2,8 miljoonaa euroa, jonka sähköosakkeet meille tuottivat osinkoina. Tämä on todella hieno hanke ja avaa Kotkaan aivan uuden toimialan tapahtumiin ja matkailuun, totesi Jari Elomaa (kok.).

Brask ja Montonen epäilivät kustannusarvion toteutumista

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) viittasi aiemmin esittämäänsä kritiikkiin asian käsittelyjärjestyksestä.

— 15. syyskuuta esittämääni kysymyslistaan suhtauduttiin naureskellen. Nyt olen prosessin aikana saanut tietää ja ymmärtää, että kysymykset olivat osuvia. Niihin olisi voitu ottaa kantaa jo silloin, Brask totesi.

Brask myönsi olleensa asiasta harmissaan ja kriittinen, mutta noudattavansa valtuuston päätöstä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja tapahtumakeskuksen tulisi Braskin mielestä valmistua samaan aikaan. Nyt kampuksen suunniteltu käyttöönottoaika on syksyllä 2023 ja tapahtumakeskuksen valmistumisaika vuonna 2022.

— Itse toivoisin, että Xamk ja tapahtumakeskus valmistuisivat yhdenaikaisesti. Tämä oli ensimmäinen lähtökohta asiassa, jotta saataisiin synenergiaetuja ja useiden miljoonien säästöjä.

Brask olisi mieluusti kuullut jo maanantaina, mistä lisärahat rakennuksen laajentamiselle saadaan. Toisaalta samaan aikaan hän näki urheilutapahtumien mahdollistamisen todennäköisesti lisäävän kävijämääriä.

Brask epäili, ettei hankesuunnitelman laskelma tule olemaan rakennuksen todellinen hinta.

— Koko valtuuston tulee ymmärtää, että esitetyt hankesuunnitelman eurot eivät tule mitenkään riittämään.

Lisäksi Brask toivoi kiinnitettävän huomiota siihen, ketkä edustavat kaupunkia sillloin, kun tapahtumakeskuksen asiat siirretään kiinteistöyhtiöön.

Olli Kekkonen (ps.) epäili valtuuston tekevän päätöstä, jossa tapahtumakeskuksen kuluille on piikki auki.

— Piikki ei voi olla auki, tapahtumakeskukselle pitää asettaa hintakatto, totesi Tiina Montonen (sd.)

Montonen kantoi huolta siitä, että hankesuunnittelussa ovat olleet esillä vasta suuret periaatteet.

— Tämä yleensä tarkoittaa sitä, että lisäkustannuksia on tulossa. Taloudellisia riskejä suunnitelmassa on, tämä pakko todeta.

Keskustan Vesa Levonen olisi halunnut hylätä tapahtumakeskuksen kokonaan.

— Riskit ovat niin valtavat. Kyllä minustakin olisi hienoa ja ihanaa nähdä kansainvälisiä tapahtumia, mutta meillä ei ole tähän varaa, Levonen kritisoi.

Uusimmat uutiset