Kotkan-Haminan alueella turistit vuokraavat auton harvoin — Paikalliset vuokraavat entistä useammin auton viikonlopuksi tai jopa koko kesäloman ajaksi

Autonvuokraus on kasvava ala, ja se näkyy myös Kotkan ja Haminan autovuokraamoissa, joista entistä useammin vuokrataan viikonloppu- tai loma-autoja. Ulkomaalaisten matkailijoiden kannalta alue ei ole autonvuokraukseen otollisin, sillä turistit vuokraavat auton usein suoraan lentokentältä tai saapuvat omilla autoillaan Venäjältä.

Ella Karttunen

Timo Nikula Vuokraus Hyypiältä kertoo, että auton vuokraaminen on usein sen ostamista edullisempi vaihtoehto, jos autoa ei tarvitse jatkuvasti.
Timo Nikula Vuokraus Hyypiältä kertoo, että auton vuokraaminen on usein sen ostamista edullisempi vaihtoehto, jos autoa ei tarvitse jatkuvasti.

Kotkan-Haminan seudulla toimii monia autonvuokrausta tarjoavia yrityksiä, mutta muualta tulevat matkailijat vuokraavat alueella autoja melko harvoin.

Alueen autovuokraamoista kerrotaan, että Etelä-Kymenlaaksossa on hankala houkutella turisteja autonvuokraajiksi, koska useimmiten he saapuvat Suomeen lentokoneella ja vuokraavat auton suoraan lentokentältä. Suoria junayhteyksiäkään Kotkan-Haminan alueelle ei kulje.

Venäläisiä matkailijoita alueella liikkuu, mutta he saapuvat yleensä omalla autollaan, eivätkä näin ollen tarvitse vuokra-autoa, sanoo Timo Nikula Kotkassa ja Haminassa toimivalta Vuokraus Hyypiältä, joka on osa Scandia Rent -autovuokraamoketjua.

Autovuokraus on kuitenkin kokonaisuudessaan kasvava ala. Nikulan mukaan erityisesti auton vuokraaminen kesäloman ajaksi on yleistynyt.

— Lomakausi vaikuttaa vuokrauksen vilkkauteen jonkin verran, kun kotimaanmatkailu lisääntyy. Erityisesti heinäkuussa suomalaiset vuokraavat autoja lomiaan varten, kun taas elokuussa niitä vuokraavat keskieurooppalaiset matkailijat, Nikula kertoo.

Nikula huomauttaa, että esimerkiksi Kotkaan tulevassa risteilyliikenteessä voisi olla potentiaalinen mahdollisuus matkailijoiden autonvuokrauksen lisääntymiselle.

Turistit vuokraavat koko loman ajaksi

Ne turistit, jotka autoja vuokraavat, haluavat sen usein käyttöönsä koko lomansa ajaksi, sanoo Nikula. Tavallisin turistien vuokrausaika on noin viikon. Suomalaisilla puolestaan on vaihtelevia vuokraustarpeita, joten heidän vuokrausaikansa saattavat vaihdella muutamasta päivästä useaan viikkoon.

Kotkassa autoja vuokraavan Finn-Rentin Kaakkois-Suomen aluevastaava Sami Suo-Yrjö kertoo, että keskimääräinen vuokrausaika sekä vuokra-aikana ajettu kilometrimäärä ovat yleensä pidempiä ulkomaalaisilla vuokraajilla verrattuna suomalaisiin.

— Turisteilla tuntuu olevan into nähdä mahdollisimman paljon lyhyessäkin ajassa. Auton vuokraavat turistit haluavat tutustua kohteensa lähiympäristöön paremmin kuin se olisi julkisilla kulkuneuvoilla mahdollista, Suo-Yrjö sanoo.

Suo-Yrjö arvioi vuokraajien määrän lisääntyneen myös paikallisella tasolla.

— Nykyään auton omistaminen ei ole enää itseisarvo, vaan auton vuokraaminen tarpeen vaatiessa koetaan järkevämmäksi. Pääasiassa paikalliset vuokraavat autoja työkäyttöön, mutta auto voidaan vuokrata myös vapaa-ajan liikkumiseen, jos omaa autoa ei ole tai halutaan esimerkiksi isompi auto perheen lomamatkalle.

Nettivuokraus madaltaa kynnystä

Kotkassa autonvuokrausta tarjoaa myös Europcar. Jarno Taipale Europcarilta kertoo, että Kaakonkulmalla ulkomaalaisista autonvuokraajista suurin kansallisuusryhmä ovat venäläiset, mutta viime aikoina myös italialaisten vuokraukset ovat lisääntyneet.

Taipale kertoo, että kynnys vuokrata auto on madaltunut, sillä nykyisin vuokraaminen netin välityksellä on helppoa.

— Ulkomaalaisten varaukset tulevat pääsääntöisesti netin autonvuokrauspalveluiden kautta, kun taas suomalaiset soittelevat enemmän suoraan toimistoon, Taipale sanoo.

Taipaleen mukaan suomalaiset yksityisasiakkaat ovat viime vuosina alkaneet vuokraamaan autoja entistä enemmän pitkiksi, yhdestä kolmeen kuukauteen kestäviksi jaksoiksi kesällä. Myös viikonloppupakettien kysyntä on kasvussa.

— Alamme kasvun takia vuokrausten hinnat ovat ajan myötä laskeneet, mikä ajaa entistä enemmän yksityishenkilöitä asiakkaiksemme, Taipale sanoo.

Kotkassa on toimipiste myös Hertz-autonvuokrausketjulla. Teemu Koivistoinen Hertziltä kertoo, että Kotkan-Haminan alueella turistivuokrauksia on erittäin satunnaisesti.

— Yksityisvuokraukset ovat vain hyvin pieni osa toimintaamme. Paikalliset vuokraavat autoja pääosin viikonlopuiksi. Ulkomaalaisista autoja menee Kotkan-Haminan alueella eniten sellaisille, jotka ovat töissä jollakin työmaalla, Koivistoinen sanoo.

Myös Koivistoinen pitää Kotkan-Haminan aluetta haastavana turistivuokrauksen kannalta, koska alueella ei ole lentokenttää, eikä suoraa junayhteyttä Venäjältä.

Viikonloppuauto alle 150 eurolla

Autovuokraamoista kerrotaan, että auton vuokraaminen on arkipäiväistynyt ja yleistynyt. Timo Nikula Vuokraus Hyypiältä kertoo, että usein sellaiselle, joka ei jatkuvasti tarvitse autoa, tulee edullisemmaksi vuokrata auto tarpeen mukaan, esimerkiksi kesäloman tai yksittäisen viikonloppumatkan ajaksi.

Kotkassa yhdeksi viikonlopuksi auton voi saada halvimmillaan alle 150 eurolla. Esimeriksi netissä toimivien vuokrauspalveluiden kautta hakemalla elokuun ensimmäiselle viikonlopulle saisi auton halvimmillaan Avisilta noin 145 eurolla. Hertziltä pienikokoisen auton saisi 152 eurolla.

Keskikokoisen auton saisi halvimmillaan Hertziltä noin 165 eurolla, kun taas täysikokoisesta autosta saa maksaa 225 euroa. Pakettiauton saisi viikonlopuksi vuokrattua halvimmillaan Avisilta alle 180 eurolla.

Tässä esimerkissä autoa haettiin ajalle perjantaista 2. elokuuta sunnuntaihin 4. elokuuta. Auto haettaisiin kello 12 ja palautettaisiin samaan aikaan. Laskelmassa oletetaan, että kuljettaja on yli 30-vuotias ja alle 70-vuotias. Vuokrauksen hinnat voivat vaihdella iän mukaan. Haku tehtiin lauantaina 20. heinäkuuta, eli noin kaksi viikkoa ennen vuokrausajankohtaa.