Puuhavaja yhdistää ja tarjoaa toimintaa Pyhtään koululaisille

Sari Tauru

Pariin otteeseen välituntivuorollaan puuhavajaa pitäneet Iida Toikka (vas.), Mirella Vuori ja Matilda Riiali kertovat systeemin toimineen ja harrastevälineiden pysyneen tallessa.
Pariin otteeseen välituntivuorollaan puuhavajaa pitäneet Iida Toikka (vas.), Mirella Vuori ja Matilda Riiali kertovat systeemin toimineen ja harrastevälineiden pysyneen tallessa.

Pyhtäällä Huutjärven koululla oppilaiden syrjäytymistä lähdettiin estämään kaverikioskilla, jonka uskotaan tiivistävän kouluyhteisöä.

Ajatus kaverikioskista lähti koulussa vireille viime keväänä ja se saatiin aikaiseksi parisen viikkoa sitten.

Nimiäänestyksessä Puuhavajan nimen saaneen kaverikioskin rakennusarkkitehtina toimi nuoriso-ohjaaja Tommi Paju.

– Ajatus kaverikioskiin lähti siitä, että aiemmin, kun peli- ja harrastusvälineet oli vapaasti haettavissa koulun edustalla olleesta häkistä, jäivät tavarat välitunnin jälkeen lojumaan pitkin pihoja. Oppilaat eivät huolehtineet välineiden palauttamisesta ja niin ne katosivat, kertoo Paju.

Kaverikioskista kaavailtiin myös kohtaamispaikkaa koulun pihalle. Paikkaa, jossa samoihin harrastuksiin suuntautuneet oppilaat tapaisivat.

Puuhavajasta oppilaat ja koulun henkilökunta saa hakea välitunnille harrastusvälineitä.

Kaikille on annettu lainastokorttia vastaava henkilökohtainen kortti, jolla välineet saa ”vuokralle”. Kortti jää kaniin, jolloin tiedetään, mitä välineitä kullekin on luovutettu.

– Vaikka homma on pyörinyt vain vähän aikaa, on jo nyt havaittu, että tavarat pysyvät tallessa ja ne palautetaan, kertoo Paju.

Puuhavaja tukeekin uutta opetussuunnitelmaa, jossa painotetaan oppilaiden osallistumista. – Tämä kasvattaa vastuullisuutta, sanoo Paju.

Oppilaat itse puolestaan ovat toivoneet, että välitunneille löytyisi lisää tekemistä.

– Otamme jatkuvasti oppilaiden toiveita vastaan. Puuhavajassa on sitä varten aloitelista, joka onkin täyttynyt hyvää vauhtia. Jos toiveet vain voidaan toteuttaa, ne toteutetaan, sanoo Paju.

Yhteisellä tekemisellä pyritään myös estämään syrjäytymistä ja yksin jäämistä.

Pyhtäällä kaverikioski on viiden sadan oppilaan Huutjärven koulun ihan oma juttu.

– Muut koulut Pyhtäällä ovat pieniä ja yhteisöllisiä. Niissä yksin jääminen ei varmastikaan ole ongelma, sanoo Paju.

Huutjärvellä yksin välitunnilla jäävät ovat oppilaiden mielestä kuitenkin yksittäistapauksia.

Koulun yhdeksäsluokkalaisten tukioppilaiden Ada Majanderin ja Sini Okkosen mielestä yksinäisyyttä on kyllä nykyisin vaikea edes havaita, kun oppilaat tuijottavat välitunnilla niskat köyryssä kännyköitään.

– Ei yksinäisyys tai kiusaaminen meidän koulussa varmasti ole mikään iso ongelma. Ja osa oppilasta myös haluaa yksityisyyttä, kertovat Majander ja Okkonen.

Molemmat tytöt uskovat, että puuhavaja voi yhdistää samojen harrastusten parissa olevia. – Vaja on ollut toiminnassa niin vähän aikaa, ettei sitä vielä ole näkynyt.

Palloiluporukka koululla on jo aiemminkin ollut kasassa. – Kenttä on ollut kovassa käytössä, kertoo Nuoriso-ohjaaja Eero Uotila.

Oppilaiden aktiivisuutta Majander ja Okkonen uskovat puuhavajan ainakin kasvattavan.

– Se on ollut suosittu ja kätevä. Joskus asiakkaita on ollut jonoksi asti, kertovat Majander ja Okkonen.

Puuhavajaa pyörittävät oppilaat itse välitunneillaan eri luokille jaetuilla vuoroilla. Mukana on sekä tukioppilaita että viidennen ja kuudennen luokan oppilaita.

Osalle nuoriso-ohjaajat ovat antaneet myös välkkärikoulutusta.

– Koulutusta ei niinkään annettu kaverikioskia varten, vaan siksi, että heillä olisi valmiuksia vetämään eri toimintoja muiden oppilaiden kanssa, kertoo nuoriso- ja liikunnanohjaaja Hanna Puhakka.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.