Humalatilaan vetoaminen ei auttanut — Vaimoaan puukottaneen miehen tuomio pysyi hovioikeudessa

Mies oli saanut Kymenlaakson käräjäoikeudelta 3 vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Moises Garibay

Humalatilaan vetoaminen ei auttanut — Vaimoaan puukottaneen miehen tuomio pysyi hovioikeudessa

Itä-Suomen hovioikeus on säilyttänyt ennallaan Kymenlaakson käräjäoikeuden antaman tuomion Kouvolassa helmikuussa tehdystä tapon yrityksestä.

Vuonna 1945 syntynyt kouvolalainen mies oli lyönyt puolisoaan kaksi kertaa fileerausveitsellä kylkeen aiheuttaen tälle hengenvaaralliset vammat. Tekoa oli edeltänyt riita, jonka syynä oli voimakkaasti päihtyneen miehen mustasukkaisuus.

Käräjäoikeudessa mies oli myöntänyt teon, mutta sanonut syyllistyneensä tapon yrityksen sijasta törkeään pahoinpitelyyn. Hän ei kertomansa mukaan muistanut tilanteesta mitään eikä siksi katsonut voineensa pitää puolison kuolemaa tekonsa todennäköisenä seurauksena.

Oikeus oli eri mieltä. Puolison kertomuksen perusteella mies oli pystynyt toimimaan ja toteuttamaan aikeensa. Hätäkeskuksen nauhoite paljasti miehen kertoneen tapahtumista selkeästi pian puukotuksen jälkeen.

Mies sai 3 vuoden 10 kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Lisäksi hänet tuomittiin korvaamaan puolisolleen 4 000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 3 500 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä ja noin 650 euroa hoitokuluista.

Valituksessaan hovioikeudelle mies katsoi syyllistyneensä vain törkeään pahoinpitelyyn ja vaati vankeusrangaistuksen alentamista sekä korvausten alentamista 1 500 eurolla.

Oikeudessa mies vetosi voimakkaaseen humalatilaansa. Hän toisti, ettei muistanut riitaa lainkaan ja ettei hänellä ole voinut olla käsitystä siitä, mihin veitsen iskut saattavat osua ja mitä ne voivat aiheuttaa. Lisäksi hän kertoi välien puolisoon olevan edelleen hyvät. Puoliso oli vastustanut miehen muutosvaatimuksia.

Hovioikeus ei löytänyt miehen kertomuksesta syitä vankeustuomion tai korvausten alentamiseen. Mies velvoitettiin korvaamaan valtiolle puolisonsa asianajokuluja 682 euroa.