Virolahti nosti tuloveroa — soraääniä ei korotuksesta valtuustossa kuultu

Ensi vuonna Virolahden tuloveroprosentti on 20,50.

Virolahti nosti tuloveroa — soraääniä ei korotuksesta valtuustossa kuultu

Kunnanjohtaja Osmo Havuahon viestit tuloveroprosentin noston tarpeellisuudesta olivat menneet hyvin perille Virolahden valtuutetuille. Valtuusto hyväksyi maanantaina kunnan tuloveroprosentin korottamisen 0,5 prosenttiyksiköllä 20,50 prosenttiin ilman soraääniä. Kunnan kassaan korotus tuo 200 000 lisäeuroa.

Havuaho pohjusti kunnanhallituksen niin ikään yksimielisesti tekemää korotusesitystä hieman jo osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä. Hän muistutti, että vaikka kunnan talouden kokonaiskuva on osavuosikatsauksen perusteella parempi kuin vuosi sitten, kuluvana vuonna verotulot tulevat notkahtamaan.

Varsinaisessa korotuskäsittelyssä Havuaho totesi kunnan jatkaneen 20 prosentin tuloverolla kymmenen vuoden ajan. Paineita tuloveroprosentin nostolle ovat hänen mukaansa tuoneet muun muassa odotettavissa olevat palkkojen korotukset ja kunnan tekemät ja edelleen jatkuvat suuret investoinnit.

Maltillinen korotus

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Vappu Kuokka (kesk.) liputti korotuksen puolesta.

— Kunnanhallituksessa nähtiin tarve tälle maltilliselle korotukselle. Haluttiin nähdä taustalla myös palvelujen turvaaminen, Kuokka totesi.

Myös demarien Seppo Pirttimäki ilmaisi ryhmänsä tuen korotukselle. Palvelujen rahoittamisen lisäksi Pirttimäki perusteli korotusta myös sillä, että korot voivat ensi vuonna nousta aiheuttaen lisämenoja kunnalle.Tuleva maakuntamalli voi Pirttimäen mukaan myös suitsia kuntientuloverotusta, joten korotus on syytä tehdä ajoissa.

— Jos kävisi niin, että kunnalle tulee liikaa rahaa, lyhennetään velkaa. Ei ole turha korotus missään tapauksessa, Pirttimäki heitti.

Kiinteistöverot valtuusto päätti säilyttää nykyisellä tasolla, kuten esityskin oli.

Valtuuston tekemä strategia

Virolahti sai maanantaina myös päivitetyn strategian. Sen hyväksyminen sujui ongelmitta, sillä valtuusto on itse osallistunut kahdessa seminaarissa strategian laadintaan.

— Meillä on hyvä strategia. Ongelma on aikaisemmin ollut, ettei päätöksenteko ole tukeutunut strategiaan. Toivon, että tämä on ohjenuora valmistelussa ja päätöksenteossa, Pirttimäki tiivisti.

Valtuusto myönsi varavaltuutettu Kristian Liikkaselle (ps.) eron luottamustehtävistä. Perussuomalaisten ensimmäiseksi varavaltuutetuksi nousee Sanna Malm. Rakennuslautakuntaan Liikkasen tilalle valittiin Juhani Vartiala (ps.)

Varsinaisiksi jäseniksi 1.1. 2019 aloittavaan Kymsoten yhtymävaltuustoon valittiin Vappu Kuokka ja Aira Paavola (sd.).