Säävuosi oli Kotkassa vajaan asteen tavanomaista lämpimämpi

Jukka Lehtoranta

Lari Takanen (oikealla) ja Ole Antti Halonen taivalsivat Meripäiväjuoksua helteisessä säässä viime kesänä. Heinäkuu oli muuten tavanomaista viileämpi Kotkassa.

Vuosi 2016 oli Kotkassa hieman tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden keskilämpötila oli +5,8 astetta. Ilmastollisen vertailukauden (vuodet 1981–2010) keskiarvo on +5,2 astetta. Kotkassa satoi vuoden aikana 647 milliä, kun vertailukauden keskiarvo on 618 milliä.

Viime vuosi oli myös koko maassa tavallista lämpimämpi. Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvoon nähden oli maan eteläosan vajaasta asteesta Lapin vajaaseen kahteen asteeseen.

Kotkan seudulla suurimmat poikkeamat lämpötiloissa koettiin tammikuussa ja helmikuussa. Tammikuu oli yli viisi astetta tavanomaista kylmempi, mutta helmikuussa lämpötila ponnahti yli viisi astetta normaalia korkeammaksi.

Helmikuu oli lisäksi hyvin sateinen. Sademäärä oli kuukaudessa 100 milliä, kun tavallisesti helmikuussa sataa keskimäärin 37 milliä. Vielä enemmän satoi Kouvolan Anjalassa, jossa tehtiin koko maan uusi helmikuun sade-ennätys (131,6 milliä).

Kotkan suvi (kesä-elokuu) ja syksy (syys-marraskuu) olivat aavistuksen tavanomaista viileämpiä.

Kotkan sää 2016

Kylmin kuukausi: tammikuu –10,9 astetta

Lämpimin kuukausi: heinäkuu +17 astetta

Sateisin kuukausi: helmikuu 100,7 millimetriä

Kuivin kuukausi: joulukuu 20,5 millimetriä

Pekka Kimpanpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.