Haminassa soi yleinen vaaramerkki ensi keskiviikkona — Suuronnettomuusharjoitus tuo Haminaan joukon viranomaisia

Harjoituksen yhteydessä testataan myös 112 Suomi -sovelluksen toimivuutta. Sovelluksen ladanneiden ja Haminan alueella olevien ihmisten puhelimiin tulee ilmoitukset harjoituksen alkamisesta ja päättymisestä.

Raimo Eerola

Haminan satamassa järjestetään suuronnettomuusharjoitus keskiviikkona 25. syyskuuta. Arkistokuva.
Haminan satamassa järjestetään suuronnettomuusharjoitus keskiviikkona 25. syyskuuta. Arkistokuva.

Haminan satamassa järjestetään suuronnettomuusharjoitus keskiviikkona 25. syyskuuta. Harjoitus alkaa yhdeksän aikaan aamulla ja kestää iltapäivään saakka. Myös satama-alueella toimivat yritykset harjoittelevat oman pelastussuunnitelman toimivuutta.

— Harjoitus käynnistyy sataman väestöhälyttimistä annetulla yleisellä vaaramerkillä, jota soitetaan yhdeksästä kymmeneen aamulla. Yleinen vaaramerkki ei edellytä toimintaa satama-alueen ulkopuolisilta toimijoilta tai yksityishenkilöiltä, kertoo pelastuspäällikkö Juha Tiitinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Harjoituksen aikana satama-alueella liikkuu useita harjoitukseen osallistuvia hälytysajoneuvoja.

Harjoitukseen osallistuvat yritysten lisäksi kaikki keskeiset viranomaiset: Haminan kaupunki, Kymenlaakson pelastuslaitos, Hätäkeskus, Kymsote, Kaakkois-Suomen poliisilaitos, Suomenlahden merivartiolaitos, Puolustusvoimat, Väylävirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Tulli ja VTS Trafic Management Finland .

Testissä 112 Suomi -sovelluksen toimivuus

Harjoituksessa testaan myös 112 Suomi matkapuhelinsovelluksen käyttöä onnettomuustiedottamisessa. Haminan keskustan alueella oleviin matkapuhelimiin lähetetään tiedote harjoituksen aloittamisesta ja harjoitukseen päättämisestä noin kello 13.

Puhelimessa tulee olla asennettuna 112 Suomi -sovellus ja lisäksi sovelluksen tulee käyttää puhelimen sijaintitietoa, jotta tiedote tulisi puhelimeen. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista.

Lisätietoja sovelluksesta ja latauslinkit löytyy hätäkeskuksen sivulta.