Neuvoton sai oman monoliitin – Mystisen metallipalkin tekijä ei ole tiedossa

Joku ehti käydä liimaamassa monoliittiin kylän slogania mainostavan tarran. Kyläyhdistyksen sihteeri iloitsee mystisestä taideteoksesta. Viikonloppuna kylässä veistetään teoksia lumesta.

Kimmo Seppälä

Neuvottoman monoliitti ilmestyi viikonloppuna.
Neuvottoman monoliitti ilmestyi viikonloppuna.

Haminan Neuvottomaan ilmestyi viime viikonloppuna metallinen pylväs. Yli 2 metriä korkea monoliitti sijaitsee Mäkeläntien päässä mäen päällä, Rantakyläntien risteyksessä.

Neuvottoman asukasyhdistyksen sihteeri Antti Mäkelä kertoo tiedon monoliitista tulleen yhdistyksen Facebook-sivuille viikonloppuna.

– Uteliaana läksin sitä heti katselemaan. Ajattelin, että tästä pitää ottaa ilo irti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tuo on kiva, Mäkelä kuvailee.

Mystisiä monoliitteja ilmestynyt maailmalla

Neuvottoman monoliitin tekijä on saattanut inspiroitua maailmalla tehdyistä monoliiteista. Ulkomaisten uutissivustojen mukaan niitä on putkahtanut ainakin Yhdysvalloissa, Romaniassa ja Hollannissa viime vuoden puolella. Suomessa niitä on Ylen mukaan nähty Savonlinnassa, Virroilla ja Nurmijärvellä.

Monoliittien mysteeri kiehtoo ihmisiä, sillä niiden tekijästä ei ole tietoa, eivätkä ne ole pysyneet paikallaan kuin joitakin päiviä. Myös Neuvottoman monoliitin tekijä on toistaiseksi tuntematon.

Mäkelän mukaan monoliitti on kiinnostanut Neuvottomassa.

– Vielä eilen se nökötti paikallaan. Jalanjälkiä ympärillä oli runsaanlaisesti. Kukaan ei vielä ole teoksesta ottanut kunniaa, pitäisiköhän tekijälle luvata siitä apuraha, Mäkelä veistelee.

Tarralla kunniaa kuvanveistäjälle?

Monoliitilla tarkoitetaan kuvanveistossa yhdestä kivestä veistettyä teosta. Mäkelä kuvailee Neuvottoman monoliittia kotikutoiseksi ja eläväpintaiseksi. Yli kaksi metriä korkea teos on kolmikulmainen.

– Joku koiranleuka on käynyt liimaamassa siihen tarralla kylän tunnuksen. Meidän slogan on entisen kyläkoulunopettajan Esko Ahlbergin suunnittelema Neuvot on.

Tarran liimaaja ei ole välttämättä ollut täysin hakoteillä, sillä jo edesmennyt Ahlberg oli taiteilija ja kuvanveistäjä. Hänen teoksiaan on aikoinaan tilannut muun muassa Haminan kaupunki.

Kimmo Seppälä

Joku ehti jo liimata Neuvottoman sloganin "Neuvot on" monoliittiin.
Joku ehti jo liimata Neuvottoman sloganin "Neuvot on" monoliittiin.

Kuvanveistokilpailu lumesta

Mutta miksi juuri Neuvoton? Mäkelä arvelee, että monoliitin tekijää on motivoinut kotiseuturakkaus. Hän itse kuvailee Neuvotonta Haminan läntisimmäksi jalokiveksi. Haminaan, Kotkaan ja Karhulaan on lyhyt matka, ja merimaisema on lähellä.

Paikallinen kyläyhdistys perustettiin vasta viime vuoden puolella. Mäkelän mukaan suunnitelmia ja ideoita kylän elävöittämiseksi on paljon, mutta ensin pitää päästä koronasta eroon.

– Yleisötapahtumia ei ole pystytty pitämään; mutta viikonlopuksi on luvassa suojakeliä, joten pidämme lumikuvanveistokisan. Jokainen voi omalla pihallaan taiteilla lumesta veistoksia. Niistä otetut kuvat laitetaan Facebookiin.

Miten kyläyhdistys suhtautuisi siihen, jos joku muukin kuin monoliitin tekijä haluaisi taidettaan esille Neuvottomaan?

– Ilman muuta. Täällä saa reilusti repäistä. Yritämme laittaa suurlipulle kampoihin koko ajan, Mäkelä nauraa.

Neuvottoman monoliitista uutisoi ensimmäisenä Yle.

Luetuimmat