Vadelma ja mansikka siirtyvät kasvutunneleihin

Johanna Vehkaluoto

Vadelman viljely on siirtymässä kasvutunneleihin.
Vadelman viljely on siirtymässä kasvutunneleihin.

Mansikan ja vadelman avomaaviljely voi olla pian historiaa myös suomalaisilla marjatiloilla. Tunneliviljely takaa varmemmat ja laadukkaammat sadot nopeasti vaihtelevissa sääoloissa.

Euroopassa yleisesti käytetyt ja viime vuosina Suomeenkin rantautuneet kasvutunnelit tuottavat jopa viisinkertaisen sadon avomaaviljelyyn verrattuna. Viljelypinta-alaa ja kasvinsuojeluaineita tarvitaan vähemmän ja poimintakustannukset saattavat jopa puolittua. Lisäksi marjan laatu pysyy parempana ja satokausi pitenee.

Tunneliviljelyn heikkoutena on hinta. Hehtaarin suuruisen mansikkaviljelmän laitteisto maksaa arviolta 100 000 euroa ja mansikantaimet noin 40 000 euroa. Lisäksi taimet pitää uusia vuosittain.

— Tunnelimarjan pitää tuottaa satoa heti ensimmäisenä vuonna, siksi sen hinta tavalliseen taimeen verrattuna on kaksinkertainen, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Kymen piirin puheenjohtaja Juha Poikela toteaa.

Lumisade on uhka tunnelille

Suomen oloissa tunneliviljelyyn liittyy myös ilmastoriskejä. Myrskytuulten ohella tunneleita voivat täällä koetella lumisateet, joita osuu joskus jopa kesäkuukausille.

Vaikka tunneleissa on käytetty hyvällä menestyksellä biologisia viljelymenetelmiä ja hyönteisiin perustuvaa tuholaistorjuntaa, tunneliviljely ei täytä luomutuotannolle asetettuja ehtoja. Marjat kasvavat viljelypöydillä, eikä vaadittua yhteyttä maahan synny.

— Myös viljelytaitoa tarvitaan enemmän, sillä lämpötilan ja kosteuden tarkkailu on tunneliviljelyssä tärkeää. Yleisestikin marjanviljelyssä siirrytään yhä ammattimaisempaan suuntaan, sillä myös avomaanviljely on teknistynyt muun muassa tihkukastelulaitteiden myötä, Poikela arvioi.

Anne Kokkonen

Anne Kokkonen