Kymmenen tulevaisuuden klamia eteni sävellyskilpailun finaaliin

Raimo Eerola

Finaaliteokset marraskuussa esittävän Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen ja Klami-kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin iloitsevat sävellysten runsaasta määrästä.
Finaaliteokset marraskuussa esittävän Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen ja Klami-kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin iloitsevat sävellysten runsaasta määrästä.

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on edennyt toiseen vaiheeseen. Viime viikolla julkistettiin kymmenen finaaliin valittua sävellystä. Nyt finalistit ovat aloittaneet nuottimateriaalien kirjoittamisen orkesteria varten.

— Sävellyskilpailu on samalla oppimisprosessi. Nuorille annetaan ohjeita stemmojen tekemiseen ja nuottien kirjoittamiseen orkesterille, Klami-kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin kertoo.

10—14-vuotiaiden sarjan finaaliin pääsivät Ville Karhunen, Maxim Larionov, Lauri Mäki-Kojola, Joonas Pesonen ja Paulus Rannankari. 15—19-vuotiaiden sarjan loppukilpailussa ovat mukana Teemu Heinonen, Ossi Hiltunen, Niilo Korsulainen, Touko Niemi ja Veikko Valanne. Säveltäjistä nuorin on kymmenvuotias ja vanhimmat 19.

— Kilpailun tuomarit valitsivat loppukilpailuun keskenään hyvin erilaisia teoksia. Finaalikonsertteja johtava Atso Almila kehui kappaleiden mielikuvituksellisuutta ja kekseliäisyyttä, Marin sanoo.

Almilan lisäksi tuomaristoon kuuluvat säveltäjät Markus Fagerudd, Kimmo Hakola, Kirmo Lintinen ja Lotta Wennäkoski, joka toimii juryn puheenjohtajana.

Nyt kolmatta kertaa järjestettävä sävellyskilpailu julkistettiin huhtikuussa 2016. Määräaikaan, viime tammikuuhun mennessä saapui ennätykselliset 42 sävellystä. Edellisellä kerralla, vuonna 2012, kilpailu keräsi 39 teosta. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2007, jolloin raati vastaanotti 31 sävellystä.

Sekä Marin että finaalikonsertit soittavan Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen iloitsevat sävellysten määrästä ja laveudesta.

— Niitä tuli ympäri Suomea, Kotkasta Lappiin. Pohjoisin oli Sallan seudulta.

Heidän mukaansa teosten määrä kertoo, että tietoisuus kilpailusta on kasvanut. Marin muistuttaa, että tämä on Suomen ainoa nuorten sävellyskilpailu, jossa voi säveltää kappaleita konserttiorkesterille.

— Vastaavanlaista ei ole koko maailmassa.

Kaikki kymmenen sävellystä kuullaan kahdessa finaalikonsertissa, jotka pidetään Kotkan konserttitalossa 8.11. ja Kuusankoskitalossa 9.11.

Kymmenen finalistia

Ville Karhunen (14, Helsinki): Andromeda,

Maxim Larionov (10, Helsinki): The Sunny Day

Lauri Mäki-Kojola (14, Seinäjoki): Sinfonia no. 1 d-molli, 1. osa

Joonas Pesonen (13, Helsinki): Metsä, sarja orkesterille

Paulus Rannankari (14, Kuopio): Havumetsä

Teemu Heinonen (17, Parolannummi): Piano Trio

Ossi Hiltunen (19, Helsinki): Landet som icke är

Niilo Korsulainen (17, Oulu): Adagio ja fuuga jousikvintetille fi s-molli Op. 18

Touko Niemi (19, Helsinki): Sinne ja takaisin — sinfoninen runo

Veikko Valanne (16, Espoo): Creation of the Universum

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.