Haminan kaupunki liputtaa maanantaina taidemaalari Magnus Enckellin kunniaksi – Ensi kesänä Enckell saa oman tähden Haminan tähtikadulle

Haminassa syntyneen taiteilijan syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Antti Larvio

Haminan kaupungin toimipisteissä liehuvat maanantaina liput taidemaalari Magnus Enckellin syntymän 150-vuotispäivän kunniaksi. Myös suurlippu liehuu, jollei tuuli ole liian voimakas. Arkistokuva.
Haminan kaupungin toimipisteissä liehuvat maanantaina liput taidemaalari Magnus Enckellin syntymän 150-vuotispäivän kunniaksi. Myös suurlippu liehuu, jollei tuuli ole liian voimakas. Arkistokuva.

Haminan kaupungin toimipisteissä liehuvat maanantaina liput taidemaalari Magnus Enckellin kunniaksi. Maanantaina tulee kuluneeksi 150 vuotta Enckellin syntymästä. Enckell syntyi Haminassa, ja hänet on haudattu Haminaan Husulan hautausmaalle.

Enckell saa myös oman tähden Haminan tähtikadulle. Päätös julkistetaan nyt syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi, mutta tähti asennetaan vasta ensi kesänä.

Synnyinkotina Vehkalahden pappila

Haminassa järjestettiin vuonna 1999 näyttely, jossa käytiin läpi Magnus Enckellin yhteyksiä Haminaan. Kyseisen näyttelyn näyttelyjulkaisun mukaan Knut Magnus Enckell syntyi Haminassa 9.11.1870 Vehkalahden kirkkoherran poikana.

Vehkalahden pappila sijaitsi tuolloin Alakaupungissa. Pappilan paikalla on nykyään Pappilansalmen koulu.

Magnus Enckell kävi ruotsinkielisen oppikoulun Porvoossa. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän opiskeli jonkin aikaa Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja läksi myöhemmin jatko-opintoihin Pariisiin.

Sen jälkeen kun Enckellin äiti vuonna 1914 kuoli, tuli sisaren kodista ja Kuorsalon Villa Mäntylästä Enckellin kiinnekohta hänen synnyinseutunsa maisemiin.

Sivistyksen traditioihin nojaava uudistaja

Magnus Enckell tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Hänen töitään on paraikaa esillä Ateneumin taidemuseossa Helsingissä. Näyttely on avoinna 14. helmikuuta asti.

Ateneumin nettisivuilla Enckellin kuvataan olleen toisaalta radikaali taiteen uudistaja, joka toisaalta nojasi sivistyksen traditioihin. Ateneumin sivujen mukaan Enckell oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä.

– Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle, kerrotaan Ateneumin sivuilla.

Mikäli koronapandemiatilanne sallii, Haminan kaupungin kulttuuripalvelut organisoi tammikuussa bussiretken Ateneumin näyttelyyn.

Haminan kaupungin taidekokoelmissa on kaksi Magnus Enckellin työtä.