Lauantaina vietetään Asunnottomien yötä – Kotkan kauppatorilla järjestettävässä tapahtumassa jaetaan ruokaa ja vaatteita

Toiminnanjohtaja Satu Toivanen Kaakkois-Suomen Sininauha ry:stä kertoo, että asunnottomuus voi johtua monista eri syistä. Apua asuntoasioissa tarvitsevia ihmisiä on koko ajan.

Sari Tauru

Kotkan kauppatorilla järjestetään lauantai-iltana Asunnottomien yö -tapahtuma.
Kotkan kauppatorilla järjestetään lauantai-iltana Asunnottomien yö -tapahtuma.

Lauantaina Kotkassa vietetään taas Asunnottomien yötä. Tapahtumat Kotkan kauppatorilla järjestää Kaakkois-Suomen Sininauha ry yhdessä muun muassa seurakunnan ja kierrätyspajan kanssa.

– Tapahtumassa on tarjolla syömistä, musiikkia ja teatteria. Perinteiseen tapaan siellä jaetaan myös vaatteita niitä tarvitseville, kertoo toiminnanjohtaja Satu Toivanen Kaakkois-Suomen Sininauha ry:stä.

Toivanen kertoo, että tarkoitus oli järjestää oma tapahtumansa myös Haminassa päiväkeskus Sinisataman tiloissa, mutta koronan vuoksi suunnitelmia jouduttiin muuttamaan.

– Mutta päiväkeskus on lauantaina avoinna illallakin.

Asuntoa tarvitsevia ihmisiä on koko ajan

Toivanen kertoo, että eteläkymenlaaksolainen kodittomuus ei näy suurina lukuina Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilastoissa.

– Mutta olemme työskennelleet vuodesta 2011 alkaen asunnottomien kanssa ja puoleemme on koko sen ajan kääntynyt asuntoasioissa apua tarvitsevia ihmisiä, toteaa Toivanen.

Asunnottomuutta on montaa eri lajia.

– On häädön asunnostaan saaneita ihmisiä ja ihmisiä, jotka asuvat huonokuntoisissa homeongelmaisissa rakennuksissa. Myös nuori, joka ei pääse itsenäistymään ja muuttamaan pois vanhempiensa luota, voi olla asunnoton. On vaikeaa rakentaa pohjaa elämälleen, jos ei ole kotia, jossa nukkua yönsä.

Toivanen toteaa myös, että Etelä-Kymenlaaksossa ei ole tarjolla hätämajoitustiloja sellaisia tarvitseville.

– Siitä asiasta on puhuttu täällä jo kauan. Matalan kynnyksen hätämajoitustiloja tarvitaan ihmisille, joita kohtaa elämässään äkillinen kriisi.

Asunnottomien yö -tapahtuma Kotkan kauppatorilla lauantaina 17.10. klo 18–20. Haminassa päiväkeskus Sinisatama on avoinna myös illalla.