Vehkalahden VPK:n nuoret tiesivät miten toimia, kun kaveri meni yhtäkkiä tajuttomaksi — esimerkillinen toiminta huomioitiin pelastusalan ansiokilvin

Vehkalahden VPK:n nuoret joutuivat tositilanteeseen kilpailumatkalla viime keväänä.

Pekka Kimpanpää

Vehkalahden VPK:n kalustohalli on tuttu paikka Matias Viipurille (oikealla), Juuli Haikalle ja Janna Jyrälälle. Vieressä letkujen keräämistä seuraa Aino Jauho.
Vehkalahden VPK:n kalustohalli on tuttu paikka Matias Viipurille (oikealla), Juuli Haikalle ja Janna Jyrälälle. Vieressä letkujen keräämistä seuraa Aino Jauho.

Kaakkois-Suomen pelastusalan liitto palkitsi Vehkalahden VPK:n nuoria esimerkillisestä toiminnasta hätätilanteessa. VPK:n nuoret osallistuivat viime keväänä palokuntakilpailuun Lahdessa. Ohjelmassa oli rastitehtäviä eri puolilla kaupunkia.

Joukkue oli autolla siirtymässä yhdelle rastille, kun yksi nuorista sai vakavan astmakohtauksen ja meni tajuttomaksi.

— Ajoin autoa, kun yhtäkkiä takapenkiltä kuului, että nyt se meni tajuttomaksi, kuskina toiminut nuoriso-osaston varajohtaja Aino Jauho muistaa.

Hän pysäytti auton bussipysäkille. Takana istuneet Juuli Haikka, 14, ja Janna Jyrälä, 14, alkoivat toimia. Samoin teki kuljettajan vieressä ollut Matias Viipuri, 13.

— Tytöt olivat jo kääntäneet kaverin kylkiasentoon. Matias soitti 112:een, veti huomioliivin päälle ja meni opastamaan ambulanssin paikalle.

"Minun ei tarvinnut neuvoa tilanteessa"

Tytöt huolehtivat kaverin hengitysteiden auki pysymisestä ambulanssin saapumiseen asti. Paikalle pysähtyi muita kilpailuun osallistuneita joukkueita tarjoamaan apua. Tilanne pysyi silti koko ajan Vehkalahden joukkueen hallinnassa.

Tajuttomaksi mennyt kaveri virkosi. Ambulanssi tarkasti nuoren kunnon ennen kuin joukkue pääsi jatkamaan kilpailua. Muut joukkueen jäsenet katsoivat kaverin perään loppupäivän.

Tässä pääsee oppimaan hyödyllisiä taitoja. — Matias Viipuri

Auttajille tilanne oli luonnollisesti aluksi huolestuttava, kun yleensä puhelias kaveri menee yhtäkkiä tajuttomaksi. VPK:ssa saatu oppi tuli kuitenkin tositilanteessa kuin selkäytimestä.

— Minun ei tarvinnut neuvoa tilanteessa. Katsoin, että homma on hoidossa, Jauho kiittelee.

Viipuri ja Haikka ovat olleet VPK:n nuoriso-osastossa yli seitsemän vuotta, Jyrälä vajaat pari vuotta. Kaikkien mielestä VPK:ssa on hyvä yhteishenki ja auttamisen halu.

— Tällaiset hommat ovat aina kiinnostaneet. Tässä pääsee oppimaan hyödyllisiä taitoja, Viipuri sanoo.

— Ajattelen, että tulevaisuudessa voisi tehdä jotain sellaista, jossa pääsee auttamaan ihmisiä, Jyrälä jatkaa.

Pekka Kimpanpää

Janna Jyrälän (edessä), Juuli Haikan, Aino Jauhon ja Matias Viipurin viime kevään kilpailumatka sai lopulta onnellisen päätöksen.

Vehkalahden VPK:n nuoriso-osastossa on tällä hetkellä nelisenkymmentä jäsentä. Nuorimmat ovat 7–10-vuotiaita. Nuoriosastossa opetellaan ja harjoitellaan yleisiä kansalaistaitoja, kuten esimerkiksi juuri henkilön laittamista kylkiasentoon. Harjoitusten lisäksi nuoret leireilevät ja käyvät kilpailuissa. VPK:n hälytysosastoon pääsee mukaan 16 vuotta täytettyään.

Palkittu kolmikko on tietysti mielissään viime keskiviikkona saadusta tunnustuksesta.

— Hienoa saada konkreettinen tunnustus. Tuntuu, että on tehnyt jotain oikein ja sitä arvostetaan.

Vehkalahden Vapaaehtoinen Keskuspalokunta on yksi Kymenlaakson pelastuslaitoksen sopimuspalokunnista.

Luetuimmat