Oikein hyvä vuosi myös rakentajille — tänä vuonna käynnistyy noin 35 000 asunnon rakentaminen

All Over Press/Ismo Pekkarinen

Kysynnän riittämättömyys ei vaivaa enää asuntotuotantoa. Ennen rakentamisen alkoittamista myydään nyt 45 prosenttia asunnoista.
Kysynnän riittämättömyys ei vaivaa enää asuntotuotantoa. Ennen rakentamisen alkoittamista myydään nyt 45 prosenttia asunnoista.

Tästä vuodesta muodostuu asuntomarkkinoilla erittäin mielenkiintoinen, luonnehtii Rakennusteollisuus RT. Se on rakennusalan yritysten ja yhdistysten keskusjärjestö.

Suomen talous elää vaihteeksi hyvää noususuhdannetta. Kuluttajien luottamus on ennätyskorkealla ja työttömyys pienenee.

— Asuntomarkkinoilla nähdään paikoitellen tänä vuonna jo myyjien markkinoita, kun vuosia patoutunut kysyntä purkautuu, ennustaa RT.

Arvio noussut tammikuusta

RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna 14 900 rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt. Arvio rakennettavista asunnoista on noussut tammikuusta 2 400 asunnolla.

Valtion tuen turvin aloitetaan tänä vuonna noin 8 500 asunnon rakentaminen.

RT arvioi, että kaikkiaan tänä vuonna käynnistyy 35 000 asunnon rakentaminen, kun viime vuonna aloitettiin ennakkotietojen mukaan 37 500 asunnon rakentaminen.

Painotus kerrostaloasunnoissa

Uudistuotanto painottuu edelleen kerrostaloasuntoihin. Kappalemääräisesti uusia asuntoja rakennettaneen 17 prosenttia enemmän kuin ennen finanssikriisiä, mutta neliömetreissä laskettuna tuotanto on edelleen neljänneksen alempana.

Uusien asuntojen kysyntä on hyvä. Noin 45 prosenttia uusista asunnoista myydään ennen kuin rakentaminen alkaa.

Uusista asunnoista runsaat 40 prosenttia nousee pääkaupunkiseudulle. Nopeimmin asuntorakentaminen kasvaa kuitenkin suurten kaupunkien ulkopuolella. Suhteellisesti eniten tuotanto kasvanee Oulussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Myös kiinteistövälitys kasvuun

Uusien asuntojen kauppa kiskoo kasvuun myös kiinteistönvälitystä, kertoo Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL.

— Uudisasuntokauppa on nyt asuntokaupan moottori. Sen sijaan käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi tammi-toukokuussa vain lievästi, kiteyttää KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Malilan mukaan kaupankäynti on nopeutunut koko maassa. Esimerkiksi omakotitalojen ja suurten perheasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kerrostaloasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,9 prosenttia, kun taas rivitaloissa hinnat laskivat 0,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Omakotitalojen hinnat laskivat samalla ajanjaksolla 0,7 prosenttia.

Markku Kämppilä

Markku Kämppilä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.