Kotkaan tulee hyönteiskasvattamo — "Aloitamme kotisirkoilla, koska niille on suurin kysyntä ja ne ovat parhaimman makuisia"

AOP

Kuvan kotisirkka on kuvattu Saksassa. Kotkassa aletaan kasvattaa kotimaisia kotisirkkoja.

Kotkan Ristinkalliolle perustetaan hyönteiskasvattamo. Muurahaiskauppa alkaa kasvattaa kotimaisia kotisirkkoja hyönteiskasvattamossa, jonka yhtiö kertoo olevan Suomen suurin.

Yhtiön toimitusjohtaja Tommi Nuolioja kertoo, että Kotkaan perustetaan lähes täysautomatisoitu, Kouvolassa kehitetty kotisirkkakasvattamo. Kotkaan tulee sekä tuotekehityskontteja että sirkkojen suurkasvattamohalli.

Kotkaan kasvattamo tulee, koska paikkakunnalta löytyy Nuoliojan mukaan paljon valmista teollisuusinfrastruktuuria, sopivan hintaista sähköä, mahdollisia työntekijöitä ja Suomen suurin vientisatama.

— Sopivasti tontilta löytyy myös jo 1943 toiminnassa ollut pakkaustehdas, hän sanoo.

Kotkasta on myös hyvät kulku- ja kuljetusyhteydet Helsinkiin, jossa kysyntä on nyt suurinta.

Kotisirkkojen lisäksi tulevaisuudessa kasvatetaan muitakin hyönteislajeja.

— Aloitamme kotisirkoilla, koska niille on suurin kysyntä tällä hetkellä, ne ovat kansainvälisesti tunnettuja syömiskäytössä, ja ne ovat parhaimman makuisia.

Omaa tuontantoa tulee syksyn aikana.

Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan vastedes Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antaa tuottajille lähiaikoina ohjeet siitä, miten hyönteisiä pitää tuottaa.

— Lainmuutos mahdollistaa hyönteisten myymisen avoimesti elintarvikkeena, mutta ihmiset ovat olleet hyvin tietoisia siitä, että hyönteisiä on turvallista syödä, ja niitä onkin myyty tähän asti "keittiösomisteena" säädösten kiertämiseksi.

Kouvolaan tuleva Pohjolan Hyönteistalous on Muurahaiskaupan yhteistyökumppani.

— Hankimme teknologian heiltä ja hyödynnämme heidän jakeluverkostoaan.

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet